Представители на испанското посолство гостуваха на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ - Дупница

Снимка: РИО-Кюстендил

Сесар Аха Мариньо, съветник по образователните въпроси на Посолството на Кралство Испания в България, и Пабло Диес Аструга, технически съветник, гостуваха в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница. Те разгледаха училището, посетиха часа по испански език в ІХ б клас с интензивно изучаване на испански език и се срещнаха с ученици от VІІ до ХІІ клас, изучаващи или проявяващи интерес към испански език и култура.

Гостите споделиха своите впечатления от българските ученици в испанските паралелки, като подчертаха тяхното трудолюбие, заинтересованост и постигнати високи резултати в учебната дейност, в различни конкурси, олимпиади и на държавния зрелостен изпит по испански език, на който са показали отличен успех и са 8-и в страната.

На срещата присъстваха Любка Ковачева – старши експерт по чуждоезиково обучение към РИО Кюстендил, директорът Виолета Инкьова, Ирене Монторо Гарсия, новата учителка по испански език в училището, Наташа Тодорова, главен учител по испански език и учители от СОУ „Св. П. Хилендарски“.

Учениците и гостите разговаряха за значението на испанския език, за нуждата от владеенето на чужди езици за разширяване на кръгозора на всеки човек и възможностите му за реализация. Бяха изтъкнати предимствата на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, като едно от 11-те училища в България, включени в Споразумението между министерствата на образованието на Република България и Кралство Испания относно организацията на учебния процес в испанските паралелки. Това осигурява както учител – испанец, така и литература, учебници и помагала на испански език, резултат от което е богатата испанска библиотека.

Сред възпитаниците на училището има завършили университети в Испания или специализирали в тях, които сега успешно се реализират в България, Испания и в европейски институции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK