Представители на ЕК инспектираха проекта за компостираща инсталация и инсталация за третиране на отпадъци в Петрич

Снимки: Община Петрич

Съоръженията ще обслужват близо 50 000 жители

Представители на Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ към Европейската комисия и Главна дирекция ОП „Околна среда” посетиха Петрич във връзка с изпълнение на проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци в община Петрич”.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, Приоритетна ос 2 „Отпадъци“. Общият размер на инвестицията е над 10,3 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ е в размер на над 7,1 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

На място на строителната площадка, екипът за управление на проекта представи етапа на изпълнение на строително-монтажните работи на двете инсталации.

По проекта ще се изградят компостираща инсталация с капацитет 4150 т годишно и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци с капацитет 10 841 т годишно. Съоръженията ще обслужват близо 50 000 жители.

Дейностите предвиждат още въвеждане на система, която включва разделно събиране на градински отпадъци от домакинствата в Петрич и селата Първомай, Марикостиново, Михнево и Кърналово.

Системата обхваща обществени паркове и градини във всички населени места в община Петрич. По проекта ще бъдат закупени съдове за разделно събиране на зелените отпадъци от домакинствата и два сметосъбиращи камиона за транспортиране на разделно събраните зелени отпадъци до инсталацията за компостиране.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK