Проф. Иво Христов представя книгата си "Пред пепелището на нестаналото българско общество" в Благоевград

Народният представител проф. Иво Христов ще представи в Благоевград книгата си "Пред пепелището на нестаналото българско общество".

Заедно със социолога и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", в областния център ще гостуват журналистът и депутат от Пиринско - Тома Томов, колегата му проф. Георги Михайлов, както и благоевградските народни представители Николай Бошкилов и Богдан Боцев.

Представянето на книгата на проф. Христов ще бъде на 20. март /вторник/ от 18,00 часа в зала "22 септември". По същото време ще се проведе и среща разговор с жители на града. Организатор на събитието е Общинския съвет на БСП в Благоевград.

"Отминалите няколко години ни поднесоха поредната сцена на българския "преход": наблюдавахме още една "революция", наречена борба с олигархията и смяна на "системата", в която една част от господстващата върхушка, временно загубила властта, впрегна присъдружната си медийна, политическа, икономическа и криминална прислуга за борба с другата олигархическа разцветка, като за целта бяха мобилизирани и хвърлени като площадно пушечно месо жертвите на олигархията, искрено убедени, че действително им е дадена историческата дума и шанс за действие.

Изглежда на тях още не им е ясно, че във вече установения обществен модел тям е отредено да бъдат единствено декори, а не актьори на собствения им живот. И тъй като пушилката на приказката за наивници, наречена "преход" все пак бавно започва да се сляга, сред отровните й миазми мержелеят видимо сивите очертания на един нов свят, в който мнозина започват инстинктивно да усещат, че са предопределени да бъдат в основата, а не на върха на хранителната верига.

Оттам трескавото мятане и безразборното търсене на изход "искаме нови избори, нов парламент, друго правителство, намаляване на депутатите, увеличаване на "гражданския" контрол; да ги заменим с "народа"; да сменим тази избирателна система с онази, този с онзи, да отменим парламентаризма, да го заменим с пряка демокрация; партиите са негодни, да ги заменим с "личности"; трябва да се смени "системата", не знаем с коя, но трябва; не ви признаваме "прехода", искаме друг "преход".

/из книгата на проф. Иво Христов „Пред пепелището на нестаналото българско общество”/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK