Представиха "Заложникът на ФБР" в Кюстендил

Снимка: БСП, архив

Книгата "Заложникът на ФБР" бе представена в клуба на БСП в Кюстендил. Представянето направи доц. Гале Христов, на което лично присъства и авторът Пеню Костадинов. 

В разгара на Студената война офицерът от българското разузнаване Пеню Костадинов е задържан в сърцето на Манхатън, Ню Йорк, със секретен според ФБР документ и обвинен в конспирация с ядрени оръжия. Случката изостря и без това крехките отношения между Изтока и Запада. Медиите отвъд Океана гърмят, а отзвукът отеква далеч.

Щатските телевизии започват репортажите си с голям надпис „Шпионаж“. „Ню Йорк пост“ нарича задържания „червен ядрен шпионин“. „Дейли нюз“ плаши, че българина го чака затвор до живот или смърт.

Вестникът допълва: „Костадинов е топофицер от Държавна сигурност. Тя пък е в близки връзки с разузнаваческата мрежа на СССР и е свързана с турския терорист Мехмед Али Агджа, който бе задържан за покушението срещу папа Йоан Павел II“.

Случаят „Пеню Костадинов“ не приключва с електрически стол, а с размяна на шпионина срещу дисиденти от Източна Европа. Той е единственият български разузнавач, лежал в американски затвор.

Пеню Костадинов разказа пред присъстващите спомените си от американския затвор.

 

Снимка: Хеликон

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK