Представиха най-обемния речник на благоевградския говор. Авторът е от Логодаж (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

По време на Възраждането хората, оставили имената си във филологическата ни история, покрай чисто езиковите въпроси, които разглеждат в свои трудове, в същото време представят в тях и знания от областта на биологията, математиката, географията.

Това е факт, който идва да ни покаже, че тези наши предци са били енциклопедични личности.

Подобен е и случаят с Фердинанд Десподски - автор на „Речник на говора на Логодаж, Благоевградско“.

Книгата напарви своя дебют вчера в Регионалния исторически музей в Благоевград пред погледите на съселяни на автора, неговата дъщеря и общественици. Логодажките баби поздравиха с песни гостите на културното събитие. Проф. д-р Антони Стоилов - зам.-ректор на ЮЗУ и преподавател по диалектология, направикратък анализ на речника.

Достойнството на стореното от родолюбеца и краеведа Фердинанд Десподски е в това, че той представя най-обемния речник на благоевградския говор, отпечатван до момента.

Трудът на Фердинад Десподски е изключително ценен с това, че представя единствения досега речник на благоевградския говор с над 6000 думи. Затова той е ценен справочник за всеки, който сега или във времето нататък ще пристъпи към него, за да прави своите изследвания на тази лексика откъм начин на словообразуване, семантика и формално-семантични взаимоотношения между думите, намерили място в него.

Авторът е роден през 1915 г. в с Логодаж, Благоевградско. Завършва учителския институт в Дупница, преподава български език и литература на учениците си в с. Дренково и в с. Логодаж, а през 1942 г. учителства в  Битоля.

След това Фердинад Десподски завършва агрономия в СУ „Св. Климент Охридски“ и до пенсионирането си работи в Сортови семена – Благоевград.

Десподски завършва агрономия и до пенсионирането си работи в Сортови семена, но любовта към професията си той умело съчетава с другата си голяма любов – българския език.

Досущ като своите предци от Възраждането той с огромна воля, търпение, упоритост и последователност пристъпва към събирането на словното градиво на своя роден говор. С трепета на мисионер просветител десетилетия наред събира лексика от говора на селата Логодаж, Дренково, Клисура, Лешко – селища, чиито фонетични, морфологични и синтактични особености лягат в основата и са естественият център на благоевградския говор.

Речникът на говора на село Логодаж е труд с обем 374 страници, излиза от печат през 2009 г.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Дъщерята на автора, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Проф. Антони Стоилов, представил кратък анализ на книгата, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK