Постоянен арест за брат и сестра, произвеждали дрога в Крайници

Снимка: ОДМВР - Кюстендил

От къщата им бяха иззети над 5 кг кетамин, метамфетамин и съоръжения за производство на дрога

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова определи мерки за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Йордан М., на 23 години и Ралица М., на 30 г. Искане за вземане на най-тежката мярка бе внесено от прокурора от Окръжна прокуратура Владимир Мицов.

Досъдебното производство е започнато на 24.02.2020 г., за това че на тази дата, в къща в село Крайници, Община Дупница, без надлежно разрешително са държани, с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно: кетамин с бруто тегло 5, 110 кг, метамфетамин, с бруто тегло 134 грама, както и съоръжение за производство на наркотични вещества.

Йордан М. и Ралица М. са привлечени като обвиняеми за извършване на престъпления по чл. 354а, ал.1, изр.1, пр. 1, 2 и 4, алт.1, във вр. с чл. 20, ал.2 от НК и по чл. 354а, ал.1, изр.2, във вр. с чл. 20, ал.2 от НК. Деянията им представляват тежки умишлени престъпления, като за престъплението по чл. 354а, ал.1, изр.1 от НК, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 - 8 години и глоба от 5 000 – 20 000 лв., а за престъплението по чл. 354а, ал.1, изр.2, законът предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 3 - 12 години и глоба от 20 000 – 100 000 лв.

В мотивите си съдът посочва, че може да се направи обосновано предположение, че се касае за дейност, свързана с производство, преработка и държане на наркотични вещества, с цел разпространение.

Съдът счете, че предвид безспорния факт, че се касае за жилище, което обвиняемите ползват, до което имат достъп, не може да се изключи тяхната съпричастност с посочената дейност, като е без значение факта, дали други лица имат връзка с тази дейност. Касае се за тежки умишлени престъпления, с висока степен на засягане на обществените отношения, свързани с опазване на общественото здраве, с оглед на което, съдът счита, че се касае и за висока степен на обществена опасност на обвиняемите, независимо от факта, че не са осъждани.

Съдът приема, че е налице реална опасност  от укриване или извършване на друго престъпление и счита, че следва да вземе мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест пред САС, в 3-дневен срок, считано от днес. В случай на обжалване, насрочва делото за 05.03.2020 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK