Представиха книгата „Свободата изгрява над Пирина” на неврокопския краевед Иван Марков

снимки: Община Гоце Делчев

„Свободата изгрява над Пирина” е книгата, която представи пред гоцеделчевската публика доц. Димитър Миленков по случай 100-години от Освобождението на град Неврокоп от турско робство.

Поредната историческа творба е на краеведът Иван Марков от Гоце Делчев и е посветена на героите от Неврокопския край, участвали в Балканската война.

Изготвянето и представянето на книгата на Иван Марков "Свободата изгрява над  Пирина" е част от едноседчини « е част от едноседмичните тържества за отбелязване на вековния юбилей от Балканската война и Освобождението на град Неврокоп, днешен Гоце Делчев.

Книгата бе представена от доц. Димитър Тюлеков – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Авторът Иван Марков в продължение на повече от 40 години се занимава активно с краеведска дейност. Написал е повече от  десет книги за различни периоди от историята на Неврокоп и Неврокопския край.

Най-новата му книга „Свободата изгрява над Пирина” е написана в прослава на офицерите и войниците от Родопския отряд на Българската армия; на войводите и четниците от ВМОРО; на доброволците от Неврокопския, Драмския и Сярския край в Македоно-одринското опълчение.

Авторът е издирил имената на повече от 1200 доброволци в четите и в Опълчението, които са родени в град Неврокоп и в селата в Неврокопския край, а техните имена са увековечени на страниците на книгата. Иван Марков .

Издирени от Иван Марков с подкрепата на Община Гоце Делчев потомци на опълченци от неговата книга присъстваха на представянето й, а кметът Владимир Москов им връчи юбилейни грамоти по повод 100-годишнината от освобождението.

Градоначалникът Москов, общински съветници, директори на учебни заведения и институции, културни дейци и ученици присъстваха на представянето на книгата на Иван Марков, която ще остане жив спомен от събитията в неврокопската златна съкровищница.

 

снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK