Представиха книгата на Ангел Джонев "Кюстендил-военната столица на България през Първата световна война"

Снимка: Infomreja.bg

По повод Международния ден на музеи - 18. май, излезе поредната книга, посветена на кюстендилските герои, сражавали се в Първата световна война, с автор д-р Ангел Джонев, за присъждането му на титлата доцент. 

Книгата бе представена във Възрожденското училище в Кюстендил от проф. д-р Веселин Янчев - ръководител на Историческия факултет в СУ "Св. Климент Охридски".

Тази книга се явява апогея в развитието на доц. д-р Ангел Джонев, който работи и има афинитет и научни интереси към значението на Кюстендил и кюстендилци.

Героите на 13 Рилски пехотен полк, както и 55 резервен полк, по часове и дни са описани техните победи и геройства, техните битки, себеотрицания, страдания и важните военни събития, случили се в родния му град, уважен по онова време от короновани особи, благородници и духовници.

"В тази книга има много други книги", каза директорът на Регионалния исторически музей в Кюстендил, Валентин Дебочички.

Доц. д-р Ангел Джонев работи повече от 20 г. в РИМ-Кюстендил, и посвещава своя двугодишен труд на своя град и на своята съпруга Ивелина, която се явява важен помощник и технически редактор на книгата му не за първи път, но не и за последен. Очакват се още исторически трудове от кюстендилеца.

Автентични кадри на снимки бяха показани на австрийския император Карл I, облечен в българска униформа, който тогава посещава Кюстендил и главната квартира със съпругата си Зита.

В книгата ще се срещнат още много важни особи, като цар Фердинанд, княз Борис, Антон Страшимиров, Веса Паспалеева, Стоян Загорчинов, Елисавета Багряна, Кирил Христов и много др.

Иван Николов - председател на Културно-информационния център в Босилеград, когото кюстендилци познават и уважават, е направил превода от сръбски език. Той посети лични представянето на книгата на своя приятел във Възрожденското училище.

Областният управител Виктор Янев поднесе подарък на историка доц. д-р. Ангел Джонев.

Толкова много генерали и съзвездия от ключови позиции, събрани на едно място, и то в Кюстендил, ще изплуват от редовете на книгата на Ангел Джонев, описани с подробности и в детайли, които дават ясно да се разбере, че Кюстендил служи за врата към Македония, но затвор за чужди нашественици.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Ангел Джонев с председателя на Културно-информационния център в Босилеград - Иван Николов, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK