Предсрочни парламентарни избори в Гърция

Снимка: Нова тв

В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Вотът може да сложи край на лявото правителство на премиера Алексис Ципрас.

Това са третите поред избори, след европейските и местните. Анализаторите трудно прогнозират каква ще е избирателната активност, особено в разгара на натоварения туристически сезон. Все пак те дават преднина на „Нова демокрация“ пред СИРИЗА.

Ако планирате пътуване към Гърция днес, имайте предвид, че контролът по пътищата ще бъде повишен. Тол таксите по магистралите в южната ни съседка ще бъдат премахнати, но само за местните жители.

Изборният ден започна спокойно и без напрежение, но с леки закъснения в някои избирателни секции, като тази, в която гласува бившият премиер Йорго Папандреу, която не отвори навреме и се наложи той да чака пред вратите на секцията. До момента всички политически лидери вече гласуваха и направиха своите изявления.

Предварителните избори бяха предизвикани, след като на евроизборите управляваща партия СИРИЗА претърпя съкрушителна загуба, с което гърците показаха, че вече са изморени от икономии и са гневни заради Македония.

Именно тази вълна на недоволства яхна опозицията, която днес се очаква да се завърне като победител. Това прогнозират и проучванията на общественото мнение, които дават разлика между 9 и 12 пункта  в полза на "Нова демокрация".

Очакванията са за абсолютно мнозинство в гръцкия парламент. За 250 депутатски места се борят днес политическите формации от общо 300 в парламента.

Според гръцката законодателна особеност, победителят получава бонус от 50 депутатски места. Очакванията са за взривяваща победа на Консервативната опозиция и "Нова демокрация", а дори да загуби изборите днес Ципрас, той цели да постигне поне една минимална цел - СИРИЗА да се утвърди като основна политическа сила вляво от центъра.

Изборният ден продължава до 19:00ч., след което ще бъдат оповестени резултатите. Неокончателни резултати и вероятното разпределение на депутатски места се очаква около 21:00ч. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK