Над 250 души се събраха на първа земляческа среща в Горна Градешница

Снимки: Община Кресна

Първа по рода си земляческа среща събра над 250 души в кресненското село Горна Градешница. Тя се проведе на 23-ти юни и бе организирана от кмета на с. Долна Градешница - Стоян Акареев, кмета на община Кресна - Николай Георгиев, и църковното настоятелство на храма "Рождество на Пресвета Богородица" - с. Долна Градешница.

Подготовката за събитието започва по-отрано и за всичко се грижи местният кмет Стоян Акареев. Той изготвя персонални покани и сам ги раздава. Купува с лични средства необходимото и заедно с ентусиасти от Долна Градешница докарва вода до мястото, където ще се проведе срещата.

Той и кметът на Кресна купуват животните за курбана. Стоян Акареев договаря машинотракторна смяна на тежка техника и пътят до Горна Градешница е изравнен, за да позволи до селото да се стигне с автомобил.

Участва със средства и ръководи и най-сериозната част от организацията - доставянето на маси, пейки, посуда, хранителни продукти и разхаладителни напитки за участниците. В извозването на оборудването се включва и местна фирма, на която организаторите горещо благодарят.

За разходите по организацията на срещата са използвани и направените на място дарения.

За курбана са заклани три коча и са използвани повече от 10 килограма ориз, издават майсторите готвачи, но всичко останало в рецептата пазят в тайна.

Но най-важното и най-значимо е, че благодарение на двамата кметове се роди нова традиция! Родените в село Горна Градешница и техните наследници вече ще знаят, че в първата неделя след Петдесетница на Всички светии в тяхното родно село ги чакат с обич и надежда за по-добри дни.

"Чака ги повеят на вятъра в клоните на стария чинар, чиито години тънат в легенди. Чака ги родната Пирин планина, която копнее за техните стъпки. Чака ги шепотът на дедите им, който все още се дочува в листака, ако знаеш как да се заслушаш, за да го чуеш. До следващата година, приятели!", коментираха организаторите на първата в историята на Горна Градешница земляческа среща.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK