Съветникът Ханджийски определи като "опасен за Благоевград" Андон Тодоров

Снимка: Infomreja.bg

Ние не защитаваме Румен Томов, а институцията „кмет“, уточни Ханджийски

Общинският съветник Калоян Ханджийски, който прекара над 200 дни на площадите с искане на оставка на правителството, пожела отново и оставката на председателя на Общинския съвет в родния му Благоевград – Андон Тодоров.

Ханджийски свика пресконференция, на която прочете декларация от свое име и това на още петима съмишленици, които са негови колеги в ОбС – от БЗНС и двама независими.

В декларацията се посочва, че Тодоров погазва както Закона за местното самоуправление и администрация, така и демократичните права с опити за налагане на еднолично управление и водене на предизборна кампания от трибуната на председателкия си пост.

Ние не защитаваме Румен Томов, а институцията „кмет“, уточни Ханджийски, който заяви, че се подменят демократични права.

Това е паралелна власт. Властта е превзета с част от съветниците, каза още демократът.

Според Ханджийски Тодоров има шизофренични действия, мания за власт, самоцел да стане кмет и безгранично желание да указва влияние.

„Тодоров си е повярвал, че е следващия кмет на Благоевград.“

Ханджийски каза още, че България е в управленски колапс, като Благоевград не прави изключение, но на фона на страната „стои добре“.

Съветникът се извини публично, че е гласувал за избора на Тодоров за председател на ОбС, вярвайки, че амбициите му не са лични.

В завършек на пресконференцията, Ханджийски показа документи от направени справки в Търговския регистър и домейн на сайтове. Проверките показали, че Тодоров заплаща за поддръжката на 4 информационни сайта, за които отрича да е имал връзка. Сайтовете обаче са регистрирани на имена, свързани родствено или не на близки до Тодоров – сред които снаха му и негови колежки от ПП „Зелените“ като Соня Ставрева и Лидия Мечева.

„Колаборацията ГЕРБ – Тодоров е ясна“, каза Ханджийски.

По повод предстоящи предсрочни кметски избори той каза, че Свободните Съюзени Демократи ще излъчат свои кандидат, тъй като Томов не води политика „близка до нашата“.

А за изборите се „стягат“ не само демократите, но и Тодоров, каза Ханджийски, с твърдението, че председателят на ОбС търси упорито подкрепа от кметските наместници, които днес бяха акцент в излъчената програма за развитие на Благоевград, създадена от Тодоров и колегите му в ОбС.

ДЕКЛАРАЦИЯТА прочетете тук:*

Уважаеми съграждани! В разгара на разрастваща се епидемия и крайно усложнена обстановка, в условия на безработица и трудности, ние общинските съветници от „Свободни Съюзени Демократи“ ЗАЯВЯВАМЕ своята позиция:

Категорично отказваме да участваме в еднолично управление на председателя на Общински съвет, подчинено на реваншизъм и безпринципно противопоставяне, в което залогът са гражданите. Свидетели сме на силовата замяна на правилата подменящи демокрацията, както и действия целящи пълното обезличаване и неглижиране на работата на администрацията и кмета и на налагане на подменено авторитарно управление.

На лице e груба демонстрация на сила, която цели съсредоточаването на властта в един човек, а именно председателя на Общински съвет. Бяха извършени промени в правилата, които застрашават работата на общинска администрация и кмета. Правила, които усложняват и без друго тежката процедура при участие на Oбщината в европейски проекти. Всичко това цели дискредитацията на сегашното управление и е породено единствено от амбицията на председателя на Общински съвет да участва в евентуална кметска надпревара. Неразбираема е подкрепата на част от общинските съветници, формиращи настоящето мнозинство. Водени от председателя мнозинството бавно и сигурно съсредоточава властта, използвайки институцията Общински съвет. Например, в момента, мнозинството изготвя алтернативен бюджет без ясна стратегия как същия ще бъде изпълнен, защото изпълнението на бюджета е изцяло в компетенциите на кмета. Кметът е този, който е избран, за да изпълни предварително заложената си програма, за което носи обществена и политическа отговорност. Може би същите ще предложат и алтернативна администрация, която ще изпълни бюджета им? Умишлено се сaботират сесии на Общински съвет. Прави се опит за пълно подчинение на кмета, чрез напълно излишни съгласувателни режими /дори и за нещо толкова незначително, като ползването на една зала/. Опитите за манипулиране на общественото мнение излизат и извън пределите на заседателната зала на Общински съвет. През изминалата седмица станахме свидетели на умишлено нагнетяване на напрежението чрез прессъобщение от Общински съвет, в което умишлено едно предложение беше представено като решение. Решение за затваряне на града за 3 седмици. Подобни експерименти с гражданите на Благоевград са опасни и винаги имат вредни последици.

Повечето експерименти извършвани върху гражданите на Община Благоевград са под диктовката на един болен за власт и внимание човек, но не без помощта на част от общинските съветници. Ето защо, ние съветниците от групата „Свободни Съюзени Демократи“ остро осъждаме целенасочената политика на председателя за унищожаване на Благоевград и по никакъв начин няма да участваме в това. Нещо повече категорично ще се противопоставим на този произвол и призоваваме общинските съветници, вас медиите и гражданите да спрем това!

 *без редакторска намеса

 

КОМЕНТАРИ

Справедливост18:35 - 30.12.2020
Моля Ви, посетете психиатър! Вие сте толкова жалък , подъл и неориентиран! Вие господине сте психар! Бъдете добър и ни освободете от присъствието си! Сбогом Ханджийски!
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK