По-малко незаконен дърводобив през август установиха от Министерството

Снимка: Infomreja.bg, архив

Според данни на Министерството на земеделието, храните и горите 14 378 проверки са извършени за първата половина на месец август в горските територии на страната.

Общо 316 са констатираните нарушения, установени с актове за административно нарушение.

605 куб. м. дървесина, в това число и обла, е задържана при проверките от контролните органи и 247 пространствени куб. м. дърва за огрев, както и 28 кг незаконно добити недървесни горски продукти (билки, гъби и др.).

Прави впечатление, че през този период са намалели задържаните превозни средства и инструменти за дърводобив.

Без необходими документи за превоз на дървесина са били 9 моторни превозни средства, 4 каруци и 2 коня, които са задържани. Конфискувани са и 2 моторни триона.

Най-честите нарушения по Закона за горите продължават да са свързани с незаконен добив на дървесина без изискваните документи, липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите и липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.

По време на акциите в първата седмица на август, непосредствено преди откриването на ловния сезон, бяха установени четирима нарушители с оръжие и други ловни уреди с незаконно добит едър дивеч, както и нарушител, в чийто двор бяха налични незаконно добити немаркирани дърва, доставени без превозен билет и 5 диви животни, отглеждани в двора му.

В същия обект бяха намерени и над 20 дивечови трофеи, като за тези нарушения бяха съставени съответните административни актове.

След откриването на ловния сезон, обаче, за радост няма установени ловни инциденти към този момент.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK