Отслужиха архиeрейска св. литургия в дупнишкото село Бистрица

Снимки: Св. Митрополия

С думи на благодарност към еп. Поликарп се обърна свещеник Георги Гелов, енорийски свещеник на храма

След Въздвижение на Честния Кръст Господен, когато Църквата почита св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Дупнишка духовна околия.

С благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит викарният епископ отслужи Архирейска св. Литургия в храм "Възнесение Господне", с. Бистрица.

Повод за архиерейската богослужба бе отправената покана към владиката от енорийския свещеник Георги Гелов и от местното сдружение на ловците, които в този ден честват своя покровител.

Да вземат участие в богослужбата дойдоха мнозина духовници от съседните селища, во главе с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия иконом Георги Паликарски, както и свещенослужители от София, сред които архимандрит Евтимий.

Празничната литургия бе уважена от кмета Кирил Огненски, църковното настоятелство и деца от местното читалище, които посрещнаха владиката с топла погача и мед, неизменна местна традиция - израз на голяма почит и уважение.

За молитвено настроение на присъстващия богомолен народ допринесоха песнопенията, изпълнени от софийски и местни свещеници, ръководени от свещеник Петър Славов.

В края на литургията еп. Поликарп поздрави събралото се множество вярващи от Бистрица и околността за тяхното желание да участват в това съборно богослужение и припомни смисъла на Евангелското четиво, което е свързано с приемането на Христос в живота и желанието на човека да Го следва. Владиката отправи благопожелания и преподаде първосветителското благословение на Софийския митрополит Неофит.

С думи на благодарност към еп. Поликарп се обърна свещеник Георги Гелов, енорийски свещеник на храма. Той сърдечно поздрави владиката и му поднесе в дар кошница с плодове.

След духовното тържество в храма, местното сдружение на ловците бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да уважат празника.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK