Предприеха мерки срещу „заразен нодуларен дерматит“ на територията на област Кюстендил

Снимка: ОА - Кюстендил

След проведено заседание на Областната епизоотична комисия, областният управител на област Кюстендил Виктор Янев издаде заповед за налагане на мерки за недопускане проникването и разпространението на заразен нодуларен дерматит на територията на областта.

Констатираните огнища на заболяването са в населени места на областите Хасково и Стара Загора.

Това наложи необходимостта от спешни мерки за контрол на заразната болест. Заразният нодуларен дерматит е вирусно заболяване по едрите преживни животни, основно говеда и домашни биволи. Хората не са възприемчиви и не боледуват от тази болест.

Вирусът е изключително устойчив и може да стане жизненоспособен за дълги периоди от време.

Областната епизоотична комисия с председател зам.-областният управител Силвия Велкова взе решение кметовете на общините в област Кюстендил спешно да свикат общинските епизоотични комисии, които да набележат конкретни мерки за съответните населени места.

В заповедта на областния управител се казва, че се забраняват пазари и изложби на едри преживни животни, а общинските фирми по чистота редовно трябва да извозват отпадъците до градските сметища.

Разпоредено е и собствениците на животновъдни обекти за едри преживни животни да извършват дезинфекции и дезинсекции в и около животновъдните обекти.

Забранено е и движението на едри преживни животни, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане до месодобивно предприятие, с цел незабавно клане.

Ще бъдат извършени и клинични прегледи два пъти седмично за заразния нодуларен дерматит на едрите преживни животни, както и инвентаризация на територията на областта и актуализация на данните в БАБХ.

Засилва се и контрола на месодобивните и млекопреработвателни предприятия на територията на област Кюстендил, относно извършването на дезинфекция и дезинсекция на всички транспортни средства, напускащи предприятията.

Органите на МВР ще осъществяват засилен контрол върху транспортните средства, превозващи живи животни и продукти от животински произход и при констатиране на такива без ветеринаромедицинско свидетелство, същите ще бъдат задържани.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK