Предложението за криминализиране на радикалния ислям - прието на първо четене

Снимка: ВМРО

Народното събрание прие предложенията на Обединени патриоти за изменение на Наказателния кодекс, които предвиждат криминализиране на проповядването и агитирането на радикален ислям. Депутатите ги приеха с 88 гласа „за“, 22 „против“ и 50 „въздържал се“.

Припомняме, че и предното народно събрание прие на първо четене предложенията, но краткият живот на 43-ия парламент не позволи те да бъдат окончателно приети. Инициатори на предложенията бяха депутатите Красимир Каракачанов и Искрен Веселинов от групата на Обединени патриоти.

С промените се предвижда затвор от една до пет години и санкция от 5000 лв. глоба за хората, които проповядват радикален ислям. С тях се наказва и използването на верски убеждения за политически цели, в т.ч. и пропагандирането на „Ислямска държава“.

Обединените патриоти предлагат още криминализирането на склоняването и подбуждането за носене на облекло, покриващо частично или изцяло лицето. В законопроекта се предлага затвор от една до четири години и глоба до 10 000 лв. за такова деяние, както и обществено порицание. Санкциите растат спрямо броя на склонените лица.

След днешното гласуване заместник-председателят на ВМРО и на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов коментира, че за пореден път в зала е проличала подкрепата на БСП към ДПС.

ДПС пак доказаха, че не са либерали, а зле прикрити радикали и саботираха всячески закона. БСП им помагаха, търсейки си благовидни предлози, включително позовавайки се на становище на българомразците от Хелзинкския комитет. Само един червен гласува „за“ и заслужава похвала, другите следва да отговорят дали стратегическото им партньорство с ДПС е за сметка на националния интерес, пише Веселинов на страницата си във Фейсбук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK