Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия

Снимка: МС

Премиерът: Усилено работим по инициативата „Три морета“, докато другите още само говорят

С разширението на газохранилището „Чирен“, с интерконекторните връзки и с участието на страната ни в терминала за втечнен газ  България на практика вече усилено работи по инициативата „Три морета“. Докато другите още говорят, ние вече строим и изграждаме. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, на което изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов докладва развитието на три ключови енергийни проекти.

„Тази седмица стартирахме обществена поръчка за доставка на оборудване и изграждане на интерконектора България-Сърбия. На територията на България е 62 км. Стойността за тази обществена поръчка е около 144 млн. лв.“, заяви Малинов. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ изтъкна още, че в рамките на настоящата седмица се откри и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище „Чирен“. „То е изключително важен елемент от газопреносната инфраструктура на държавата, ще даде още по-голяма възможност за диверсификация и за осигуряване сигурността на доставките и енергийната сигурност“, добави Владимир Малинов. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ докладва също, че след решението на КЗК, „Булгартрансгаз“ вече е пълноправен акционер и участник в терминала за втечнен природен газ на територията на Гърция.

„Това са три значими проекта, и трите са подкрепени от ЕК като проекти от общ интерес. Те са подкрепени от всички наши партньори и значително ще допринесат за сигурността на България. С реализацията им България ще затвърди своята роля на газовата карта на Европа и ще продължи да бъде един предвидим партньор и незаобиколим фактор“, отбеляза Малинов.

„Проектите са изключително важни и за нашите съседи, на които даваме същите тези възможности, които има и България“, посочи от своя страна министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изтъкна, че разширението на газовото хранилище „Чирен“ с капацитет до над милиард куб. метра газ е свързано и с българската инвестиция в терминала за втечнен газ в Гърция, както и с интерконектора с Гърция. „С интерконекторите България може спокойно да каже вече, че газовият хъб Балкан го има и ние сме основен разпределител в тази сфера“, добави в заключение министър-председателят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK