Предлагат 10 % увеличение на данък сгради и МПС в Гоце Делчев

снимки: infomreja.bg

Финансистите от Общинска администрация – Гоце Делчев и кметът Владимир Москов внасят в комисиите към местния парламент предложение за увеличаване на данъците за сгради и МПС с 10 %.

На пресконференция вчера финансовият директор Йорданка Ендрева и Мария Грозданова от дирекция „Местни данъци и такси“ обясниха, че 10-процентното увеличение при инфлация от 12 на сто няма да се отрази драстично на данъкоплатците, но ще донесе големи ползи за защита на обществения интерес и благоустрояването на общината.

Те изчислиха, че увеличението на данък сгради ще бъде в рамките на 3-4 лева годишно и 7-8 лева за фирмите, които се облагат с патентен данък. Годишният данък за автомобили пък щял да нарасне с около 2 лева.  

Ендрева и Грозданова поясниха, че според направените разчети, ако Общинският съвет утвърди това предложение, в кметската хазна ще влизат по 100 000 лева на година.

„Всички допълнителни средства, които ще постъпят от увеличаването на двата данъка, ще бъдат използвани не за кърпене на дупки, а за асфалтиране и пълна рехабилитация на цели улици в Гоце Делчев и селата. От 2009 г. данък сгради и данък транспорт в община Гоце Делчев не са променяни. Досега кметската администрация се е придържала към най-най-ниската граница относно размера на двата налога и по тази причина те са едни от най-ниските в страната“, заяви градоначалникът Владимир Москов.

Той бе категоричен, че таксата за данък смет остава непроменена и гарантира, че увеличение на този налог няма да бъде допуснато.

До края на ноември събираемостта на данъците в община Гоце Делчев е около 90 %, а събираемостта на данъка върху превозните средства е изпълнен на 104 %.

Това равнище на събираемост на местните данъци и такси в община Гоце Делчев се поддържа от няколко години, обясни главният финансист Йорданка Ендрева.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

xhd09:01 - 10.12.2012
"Инфлацията от началото на годината е 4.0%. Това сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от money.bg." какви 12%, какви 5 лева....
huk13:10 - 09.12.2012
Поредните глупости на т.нар."Финансисти".Като няма вече от къде да се вземат пари,дай да удариме мижавите доходи на пенсионерите,защото както е тръгнало до няколко години в Гоце Делчев ще има само пенсионери.Намерете голям инвеститор, който да е конкуретен на Ролманчо и тогава няма да има нужда да вдигате данъците.Ама като в тая община са събрани само "кратунковци" така ще е.
------------------00:39 - 09.12.2012
Тия сметки дето са ги направили финансистките май нещо издишат , при тези замразени заплати и пенсий и тази инфлация май доста драстично ще си се отрази !
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK