ЦИК взе решение за купуване на 9600 машини

Снимка: Infomreja.bg

Решението е публикувано на страницата на ЦИК

ЦИК взе решение за купуване на 9600 машини за гласуване на изборите следващата година. Това е станало на късно заседание на комисията снощи, предаде репортер на БГНЕС.

Кристина Цанкова – Стефанова зам.-председател на ЦИК потвърди за БГНЕС, че такова решение е взето вчера на закрито заседание на ЦИК малко преди 21 ч. Тя допълни още, че предстои поръчката да бъде качена в сайта на Агенцията за обществени поръчки и тази поръчка ще се проведе в съкратени срокове, а не тези, заложени в Закона за обществените поръчки, тъй като искат да дадат повече време на производителя за машините.

Решението е публикувано на страницата на ЦИК и гласи, че се открива състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване. Те са с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код. Така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика. Както и осъществяването на дейностите и процесите, представляващи логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване при произвеждането на избори за народни представители през 2021 г. и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване.

БГНЕС припомня, че на 8 октомври 2020 г. парламентът реши окончателно – в секциите с над 300 избиратели ще има възможност за гласуване и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина, а всеки гласоподавател сам ще избира как да упражни правото си на вот. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK