Владимир Москов: Вслушваме се в исканията на хората

Снимка: Infomreja.bg

Разговор с кмета, който управлява община Гоце Делчев вече седми мандат

Малко преди изтичане на първата година от последните местни избори се срещам с Владимир Москов – кмет на община Гоце Делчев. Като градоначалник той живее с проблемите на местното население още от 1995 година и може в детайли да говори за всеки от тях. Нашият разговор е за настоящето на общината и за стъпките към утрешния ѝ ден.

Господин Москов, как община Гоце Делчев се справя финансово в днешната, меко казано, необичайна ситуация?

Справяме се трудно. Основният проблем е, че местните приходи намаляха с около 40 процента. В момента единствено за общините няма никакъв компенсаторен механизъм. Водят се разговори по линия на Сдружението на общините и да се надяваме, че до края на годината държавата ще има възможности да ни подпомогне. Засега единствено плащането на отчисленията към РИОСВ за събиране на боклука и неговото депониране е отсрочено до края на годината.

В началото на разговора бързам да поставя въпрос, важен за всеки от нас – състоянието на МБАЛ „Иван Скендеров“.

В болницата има трудности, но има и план, по който работим. На дневен ред е откриването на Инвазивно отделение. Само след няколко дни – на 14-и октомври, ще бъде доставен от фирмата „Сименс“ ангиографски апарат, който е най-скъпата част от инвестицията – 800 000 лева.

В момента водим разговори и с местни кардиолози, и с колегите им от болница „Света Екатерина“ в София, за да окомплектоваме този център. Срещаме разбиране и подкрепа от ръководството на софийската болница в лицето на проф. Генчо Начев и доц. Борислав Ацев.

Предстоящ е и процесът по лицензиране на отделението. Колкото до важността на този център, тя е безспорна. Живеем в отдалечен район, а знаем от какво значение е навременната специализирана помощ при инфаркти и инсулти.

Най-труден е проблемът с кадрите, защото нашите не достигат. През последните години положихме много усилия за привличане на кадри. Знаете за специализантската програма, която работи вече  9 години. По нея общината отделя от бюджета на данъкоплатеца между 180 000 и 200 000 лева за стипендианти. Това са наши деца, от нашия район, чиято медицинска специализация заплащаме при условие, че след завършването си те ще работят поне пет години в гоцеделчевската болница. Аз се радвам на тези млади хора, които са вече 15 души.

Чудесно би било, ако и други студенти по медицина или вече практикуващи лекари от нашия край се върнат да работят в МБАЛ „Иван Скендеров“. Тази болница, която обслужва седемдесет хиляден район, има възможности да извършва сериозна дейност, за която медицинският персонал да получава солидно възнаграждение. Въпросът опира до управление и до разкриване и утвърждаване на нови дейности. Впрочем, и сега има нови дейности, но са нужни специалисти. И най-важното е всички да работят в екип. Само тогава пациентите няма да пътуват до Благоевград и София, а ще се лекуват в нашата болница.

Специалностите, в които нямаме кадри, са анестезиология и неонатология. В момента, за да работи нормално нашата болница, на помощ идват анестезиолози от софийските „Света Екатерина“, „Пирогов“ и „Света Анна“.

Ние основно разчитаме на местните кадри и аз им благодаря за отговорното отношение, за това, че отстояват в трудно време. В момента обаче само с наши кадри не можем да се справим. Затова доокомплектоваме болницата с кадри, каквито нямаме. Положителен пример в това отношение е Отделението по ортопедия. В него наши и външни кадри работят като здрав екип и резултатите са налице. Защо да не стане така и в Хирургията?!

Всички трябва да сме солидарни в грижите си за болницата, защото не се знае кой кога ще потропа на вратата и. Който може да помага, да помага, който не може, поне да не пречи!

Изяснихте подробно въпроса за лекарските кадри. А как стои той при медицинските сестри?

По този проблем също работим. Направихме запитване до Катедрата по медицински дейности в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Издирваме всички, които са от района на Гоце Делчев и учат за медицински сестри. Ще проведем разговор с тях и ще привлечем на работа тези, които имат желание. В момента обмисляме с какви стимули.

Докато сме още на тема „Болницата“, да Ви попитам за изоставената от години сграда, която се намира в съседство на лечебното заведение.

През годините търсехме възможности за нейното завършване, но тъй като са необходими много средства, насочихме усилията си към обновяване на съществуващата сграда. Появи ли се социален проект, по който да се осигури финансиране, веднага ще предприемем довършителни дейности. Има варианти какво може да се направи – или кардиологична болница, или хоспис, или база за социални дейности.

Безспорен факт е, че община Гоце Делчев непрекъснато се благоустроява – както градът, така и селата. Кои са следващите стъпки, които ще направите в тази посока?

На първо време – социалните жилища, които ще се изградят на мястото на бившата казарма. След това с одобрените 750 000 лева по Оперативна програма ще бъдат санирани два блока – високият блок срещу ресторант „Орбел“ (над парка) и единственият несаниран блок на улица „Дунав“. Тези два обекта отговарят на изискванията на програмата. През пролетта ще стартира и цялостното обновяване на Дома на културата.

Чрез Местната инициативна група (МИГ) кандидатствахме по Програмата за развитие на селските райони и очакваме резултата – асфалтиране на улици в Мосомище и Брезница.

До пролетта трябва да бъде пуснато съоръжението за рециклиране на отпадъците и компостиране на биологичния отпадък. Резултатът ще бъде намаляване на отпадъка и съответно – на отчисленията, които плащаме към РИОСВ.

А по проект „Красива България“ в момента се работи в ДГ „Слънце“. До края на месеца там ще бъдат завършени предприетите енергийно ефективни мерки.

Ремонт се извършва и в новия център за хора с деменция (бившия дом за деца и юноши). Той е по проект от социалния фонд.

Сега очакваме новия програмен период по европейските програми. Следим и националните. Подготвяме проекти за кандидатстване по „Красива България“.

Господин Москов, Вие сте председател на Общинската комисия по безопасност на движението. Бихте ли казали кога организацията на кръговото движение при сградата на митницата ще се промени и ще стане обичайна за такова движение?

Тези въпроси се решават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ние имаме решение на Комисията, с което настояваме за такава промяна. Очакваме до 10 дни представители на АПИ да дойдат на място и да се произнесат.

А на какъв етап е работата по изграждане на околовръстен път през Текето и по разширяване на кръстовището при някогашната обществена баня?

За околовръстния път имаме работен проект, търсим финансиране.

Що се отнася до разширяването на пътното платно при банята, имахме готовност това да стане още през тази година, бяхме заделили пари от бюджета на общината. Появи се обаче проблем – натъкнахме се на основни кабели на ЧЕС, с които се захранват някои квартали на града. Предстои изместване на кабелите.

Друг проблем е образуването на водосбор между спортната зала “Неврокоп арена“ и светофарите. Трябва да се направи отводняване. Предвиждаме със специален колектор да отведем водата в градската река. Чак след това ще стане разширяването и асфалтирането. Работата ще стартира през пролетта.

Ще има ли скоро кръгово кръстовище при магазин Lidl?

За него трябват около 350 000 лева. С наши средства не можем да се справим. Те служат предимно за асфалтиране в селата и на няколко улици в града.

Мога да добавя, че през пролетта ще разширим улица „Бяло море“ в частта, където беше автогарата, и по-горе, при Пощенска банка. Така трафикът ще се облекчи.

И накрая – въпрос, който вълнува и граждани, и гости на нашия град – предвиждате ли благоустрояване на площада пред паметника на Гоце Делчев? Сега той е паркинг, което се приема с неодобрение.

По въпроса водим разговори с архитектите Малинов и Скрижовски. Искаме повече мнения, за да създадем работен проект. Когато сме готови, ще предложим проекта за обсъждане. Идеята ни е до пролетта на следващата година да имаме вариант за площада и да търсим финансиране.

Колкото до местата за паркиране, в момента имаме достатъчно в близост до центъра, освен Синята зона. В бившия Монопол, на 100 метра от центъра, има два паркинга, където заплащането е символично. Голям безплатен паркинг ще се обособи до Детското отделение в болницата.

Друг въпрос, който обсъждаме с архитектите, е да се вдигне нивото на пешеходната зона от Попската градинка до парка. Искаме също да се даде живот на фонтана при Дома на културата.

На дневен ред стои и въпросът за читалището. То трябва да бъде надстроено не толкова заради външния вид на сградата, колкото заради нуждите на библиотеката и на цялото читалище. Имаме работен проект за надстрояване, но трябва финансиране.

И понеже ме попитахте за приоритетите, ще кажа – хората настояват предимно за асфалтиране на улици, за създаване на паркови зони и детски площадки. Вслушваме се в тези искания и ги поставяме пред всичко останало.

 

КОМЕНТАРИ

Смешник18:34 - 20.10.2020
Москов,защо се хвалиш с травматолозите Тези лекари са заслуга на д-р Улевинов -той ги доведе Хвалиш се с разговорите за мед .сестрите Това са идеи на Улевинов Ти си записваше на хварчащи лисчета каквоте неговия екип искаше да направи и сега се пъчиш ,като мъж барабар Петко Но си много нахален -и твоята скоро ще свърши и ще те видим тогаз !
Ангел Гераксиев10:47 - 10.10.2020
Москов се вслушва в исканията на Киро Добрев и на Пеевски затова болницата няма кадри всичко се разбра Филибев е от ДПС затова градъ става вече зависим от Пеевски.Хаиде сега каде сте цветарки с китките така и не разнрахте как бяхте изиграни от ДПС
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK