Преди старта на отоплителния сезон се погрижете за безопасността у дома

Снимка: Infomreja.bg

Преди отоплителния сезон Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кюстендил, отново напомня някои от основните правила при експлоатацията на отоплителните уреди. 

Преди всичо не бива да се допука използването на самоделни отоплителни уреди на твърди горива.

Под печките за твърдо гориво трябва да бъде осигурена негорима подложка, излизаща пред нея най-малко на 50см. и 25см. встрани, с борд 1см.

Разстоянието от печката и димоотводните тръби до горими предмети, конструктивни елементи и стенни покрития не трябва да е по-малко от 50 см.

Препръчва се проверка по отношение на това дали стабилно ли са укрепени димоотводните тръби. Прогорели /пробити/ такива, незабавно се подменят с нови.

Ревизионните отвори към комина трябва дабъдат осигурени със стандартно изработени ламаринени розетки.

Комините които ще се експлоатират през зимата трябва да бъдат ревизирани – те се изграждат задължително от негорими материали. Металните комини е нужно да бъдат разположени на разстояние не по –малко от 30см. от горими материали.

В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията. Ако не са почистени комините от налепи и сажди, трябва да се направи.

Ако има установено наличие на пукнатини в комините в подпокривните пространства, същите трябва незабавно да се измажат. Комините трябва да са плътно измазани.

Печките никога не бива да се палят с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и не трябва да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден, печките на твърдо гориво.

Не бива да се оставят за сушене върху или около отоплителните уреди дрехи и други леснозапалими материали.

Горивата трябва да е съхраняват в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене.

Ако не е почистен комина, трябва да се почисти както и кюнците от натрупани сажди и отлагания по механичен начин – не бива да се използват горими и леснозапалими вещества и материали!

Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши не само личната му собственост, но живота и здравето на близките му хора.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK