Преди 182 години се роди Левски

Снимка: news.bg

Днес се навършват 182 години от рождението на Васил Левски.

По този повод в цялата страна ще има тържествени церемонии и чествания.Центърът на тържествата е родният град на Апостола - Карлово. Президентът Румен Радев ще посети Карлово, където ще участва в тържествената програма от 21,00 часа на пл. "Васил Левски" в града.

Васил Левски, един от идеолозите на българската национална революция, е роден в подбалканското градче Карлово. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.

Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия".

Проповядва идея за национално освобождение, но и за разбирателство с всички народи, за борбата срещу неправдите. Дълги години и по различни хитроумни начини той успява да се изплъзва на преследващите го турци.

Христо Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер -"Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее".

Левски е заловен в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София, като по пътя му дотам никой не прави опит да го спаси. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от неговото поведение. Обесен на 19 февруари 1873 г.

Сред другите му най-ярки мисли са "Народната работа стои над всичко", "Играем с живота на 7 милиона българи - трябва зряло да се постъпва", "Времето е в нас и ние сме във времето", "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си"./ news.bg

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK