На Предела почетоха героите на Илинденско-Преображенското въстание

Снимки: Община Разлог

В Разлог въстанието избухва на 14 срещу 15 септември – Кръстовден

Преди 116 години на днешната дата избухва Илинденско-Преображенското въстание – връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи, които след Освобождението остават извън пределите на българската държава.

В знак на признателност и почит днес от 11:30 ч. на паметника на Илинденци в местността Предел се почетоха 116 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ръководството на Община Разлог, начело с инж. Красимир Герчев, кмет на Община Разлог, председателя на Общински съвет д-р Мария Копанарова, народните представители Атанас Стоянов и д-р Емил Тончев, както и евродепутатът Ангел Джамбазки поднесоха венци и цветя пред паметника, който е пантеон на паметта на поколенията местни хора, които помнят делото за освобождението на този край.

За да почетът паметта на загиналите участие взеха и мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“ и духов оркестър към Народно Читалище - Разлог "15 септември 1903-1909 г." Пред разветите знамена и паметника за кратко слово застана евродепутатът Ангел Джамбазки, който свърза годишнината от въстанието днес с подписването на договорът за сътрудничество между България и Македония.

В Разлог въстанието избухва на 14 срещу 15 септември – Кръстовден. Събитията в Разлог са част от това въстание и в него участва цялото местно население. Над 200 души са убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия (днес Разлог) - местния център на въстанието. Разбити са безброй съдби, който може бяга през Рила планина и търси спасение в Майка България.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишния Марко Хаджиев. Останалите са мъже, в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца...

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK