Предателство стои в основата на неразбирателството между кмета на Благоевград и председателя на ОбС

Снимка: Infomreja.bg

Кметът Томов призова общинските съветници да дарят месечните си възнаграждения

Предателство стои в основата на неразбирателството между кмета на Благоевград Румен Томов и председателя на ОбС – Андон Тодоров.

За липсата на екипност между ОбС и кметския екип, самият Томов сезира и премиера Борисов с думите: Когато един кмет има едно деструктивно мнозинство в Общински съвет, не е добре нито за града, нито за кмета, но когато кметът усеща протегната ръка от правителството и загриженост на правителството за реализиране на проекти и благосъстоянието на хората, е достойно за уважение и за благодарност. 

На днешното заседание на МС беше взето решение да се отпуснат 1 милион лева за оборудване и обзавеждане на сградата в Благоевград, в която се помещават Камерна опера и Читалище „Вапцаров-1866“. 

За ремонта на сградата са необходими 1 145 000 лв., като останалите 145 000 лв. ще бъдат осигурени от Фонд ФЛАГ, тъй като ремонтът се  реализира по оперативна програма, чиито условия са именно част от финансирането да бъде осигурено по линия на Фонда.

Това обяви кметът Румен Томов на пресконференция в Общината, дадена днес, след като по-рано Томов присъства на правителственото заседание.

По отношение на отношенията между двамата първи в Общината, Томов сподели: Аз съм от хората, които генетично мразят предателите. Сигурен съм, че ако сега седнем на масата и си стиснем ръцете ( с председателя – б.р.) за нещо, след 2 седмици ще е друго.

Тодоров е предал Томов, казва кметът, заради неизпълнено от страна на председателя споразумение да работят в името на общината.

„Работихме 2 месеца и нещата стопираха с началото на моите истории в съда“, допълва Томов.

Кметът коментира наболели обществени теми.

Извънредната сесия, която искаше кметът Томов, така и не бе одобрена от съветниците да се състои. Мотивът на Томов за провеждане на подобна сесия на 16.02. е бил допълване на Наредбата за публичните предприятия. Това изисквало незабавни действия, защото е имало срок, с който да се изпълни подобно допълнение, казва Томов.

Законът за предприятията дава право на ОбС да ги ръководи. Това каза и на своята пресконференция преди седмици председателят на ОбС – Андон Тодоров: „Дружествата са на абсолютен контрол от ОбС, Комисията ще бъде от съветници, избрани от самия Съвет и не трябва да се спекулира, че кметът може да назначи някого. Така обръщаме пирамидата и лишаваме един човек да прави, това, което е правено през годините и да си решава сам. Решава ОбС“.

Ние ще се оттеглим и ще оставим тях, за да видим какво ще свършат, коментира Томов. Тоест няма представители на ОА да присъстват в комисиите.

По отношение на неприемането на програмата за развитие на града, предложена от Томов и изготвена от проф. Тадаръков, кметът коментира:

„Има „гениален мотив“ от „гениален юрист“ (визирайки юриста на ОбС) за отворената концепция за развитие на Благоевградска област и той е: „Липсва концепция за развитие на Благоевградска област и общините в нея“. Тодоров – този хубав човек, се е загрижил за цялата област. Нашата грижа е за града. Концепцията тръгва от Благоевград, а след 5 години може да се развие и в областта“, заяви Томов.

Кметът Томов призова общинските съветници да дарят месечните си възнаграждения, за да допълнят частично бюджета, от който трябва да бъдат изплатени еднократните помощи за стимулиране на раждаемостта на семействата в общината.

Томов сподели, че от началото на година са подадени 350 молби за подобна подкрепа, а анализите сочат, че над милион ще са необходими, за да бъдат изплатени.

Ако съветниците не направят подобно дарение, е възможно Общината да тегли кредит, за да изпълни решението на ОбС.

Припомняме, че на последната сесия бе взето решение да бъдат изплащани помощи не само за трето дете в семейството, но и за 1-во и 2-ро. Самата Наредба пък бе променена и сведена само до третото дете, образно казано, поради опитите на Общината да намали разходите си по време на кризата.

По отношение на предадените в АС решения на ОбС, Томов коментира, че Андон Тодоров е сключил договор с адвокатско дружество, което да го представлява в Административния съд, където „се намират“ решения, гласувани на сесия, и определени като незаконосъобразни от кмета.

В Общината има 6 фактури от по 600 лв.

„Председателят си е позволил да сключи договори с адвокатско дружество без дори да уведоми мен или ръководството, тъй като той няма право сключва такива договори. Съгласно закона всички документи, свързани с дадени задължения“, цитира Томов, се подписват от него и от директора на Дирекция „Финанси и бюджети“. „Общинският съвет няма право да се разпорежда с публични средства, независимо, че има определен публичен бюджет“, заяви още Томов.

Казусът с чакащите своята клетка лъвчета, преместени от благоевградския във варненския зоопарк, също бе разискан от Томов.

Председателят на ОбС е споменал в разговор с председател на зоопарка във Варна: „Задръжте засега лъвчетата, като стана аз кмет, ще направим тогава клетката и ще ги докараме в Благоевград“, твърди Томов, до чиито уши стигнали тези думи.

Тези думи, за които Томов твърди, че са изречени от Тодоров, кметът анализира на фона на предстоящите избори.

„Съжалявам, че парламентарно представени партии и съветници от ЕНП стоят зад този човек. Съжалявам също, че тези ниски политически страсти, които се вихрят в ОбС, няма да донесат нищо хубаво на партиите, които след 14 дни ще започнат предизборна кампания. Нека си направят сметка партиите, защо подкрепят едно мнозинство, което работи срещу хората и нормалността в Благоевград. На 4-и април, когато се пускат бюлетините, ще се види резултатът. Ако партиите продължават да подкрепят това статукво на ОбС, това ще изиграе лоша шега на изборите.“

Томов заяви още: „Съветниците грубо, некомпетентно и водени от ниски политически страсти и желания за депутати и кметове, пречат за развитието на общината“.

По отношение на референдума, иницииран от Сдружение с председател Людмила Костадинова, и едно от потенциалните искания към референдума за храма при пазара да бъде повдигнат въпроса и за застрояването на имот в близост до парк Бачиново, Томов каза: „Дали жителите на общината са съгласни да заплатят 4 млн. евро за имота, върху който ще стои „Универсал Стой Консулт“.

Инвеститорът е предложил да направи мост за собствена сметка, който да свърже двата бряга на реката, стана ясно още от пресконференцията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK