„Преданието на виното“ оживя пред късноантичната сграда край Дренково

снимки: infomreja.bg

„Преданието на виното“ оживя днес пред късноантичната сграда край благоевградското село Дренково. С легендите за Божествената напитка се запознаха студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, представители на Движение „Ние, жените“, Съвета по туризъм, Регионалния исторически музей в Благоевгад и 20-членна група от македонската община Делчево.

 „Традициите във винопроизводството и културата на виното по българските земи са по-древни от самата българска държава. Виното е съпровождало древните траки през целия им жизнен път. С вино празнували появата на новороденото, с вино изпращали покойника. Виното е почитано наравно с хляба“, разказа пред културно-историческия обект началникът на отдел „Култура“ в Община Благоевград Силвия Домозетска.

Основните артефакти от археологически разкопки  - кани, стомни, амфори, свидетелстват за голямата почит към виното. Свидетелства са намерени и тук, в късноантичната сграда. В нея археолозите са открили множество съдове и специална винарна, на която и съвременните винари могат да завидят.

„Неслучайно срещата е под мотото „Преданието на виното“ и неслучайно се събираме тук – за да си припомним, че имаме и от двете богаства – и история, и вино и трябва да ги използваме по най-добрия начин, като превърнем това място в атрактивен туристически обект и маршрут“, заяви още Домозетска.

По думите й това огромно културно-историческо наследство трябва да се стопанисва отговорно и да се рекламира с гордост, тъй като само в землището на село Дренково има 30 археологически обекта.

Разкопките на късноантичната сграда датират от 2003 г. Мястото тогава представлявало една голяма могила, с нищо не показваща, че под нея се крие огромна сграда.

„Сградата се оказа уникална и за България, защото е запазена цялата височина на първия й етаж – нещо, на което много археолози могат само да се надяват. Ето защо аз съм един щастлив археолог, който накрая на проучванията може да види толкова много хора на своя обект“, сподели Юлия Божилова от музея в Благоевград.

Засега археолозите имат две хипотези за съществуването и функционирането на сградата. Едната е, че е била на едър земевладелец, а другата, че е била на военачалници от войсковата част, охранявала пътя от Вардар през Струма към древна Пауталия.

Сградата край село Дренково е от късната античност между IV и VI век. Тя е паметник на културата и има уникален за нашите земи архитектурен план - помещения за живеене, вътрешен двор, отбранителни кули, зърнохранилище.

Два пъти е била нападана от нашественици, опустошавали я и пожари, но тя винаги била възстановявана.

„Свързахме възраждането й с едно от нападенията, станало на 25 октомври, както и с днешните празници – Димитровден и Деня на строителя“, поясни Силвия Домозетска.

След официалната част празникът продължи с историческа възстановка. В нея участваше актьорът и директор на театъра в Благоевград Николай Кимчев, превъплътил се като стопанин на късноантичната сграда.

Фолклорната програма откри група „Веселинка“ към Центъра по изкуствата. След тях се изявиха гостите от Делчево, които изиграха прочутото им хоро „Копачка“, включено в културното наследство на ЮНЕСКО.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK