Предадоха на съд Божо Кравата и деветима от групата му

Снимка: news.bg

Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Божидар Кузманов и деветима участници в ръководената от него организирана престъпна група за убийства, принуда, унищожаване на имущество, наркоразпространение и сексуална експлоатация, действала в районите на Слънчев бряг, Несебър и Банско.

Представените от обвинението доказателства сочат, че Кузманов е наложил в групата методите на принуда, изнудвания, нанасяне на телесни повреди и други силови действия спрямо лица, занимаващи се с търговска и таксиметрова дейност в Слънчев бряг и Банско, с цел да плащат месечни вноски на групата. По негова инициатива туроператори са били принуждавани да водят клиенти в заведенията, стопанисвани от фирми на Данаил Петков и Николай Иванов. По разпореждане на Кузманов на 8 юни 2016 г. в заведение

„4 You“ в Слънчев бряг е убит Александър Алексиев, извършен е и опит за убийство на Димитър Желязков.

Като извършител на покушението над Алексиев пред Специализирания наказателен съд ще отговаря Тодор Славов, а за опита за убийство на Желязков - Радослав Димитров и Георги Иванчев.

Обвинителния акт се основава както на събраните веществени доказателства, така и на заключенията на над 30 съдебни експертизи и на показанията на

121 свидетели.

Повечето участници в групата бяха задържани на 8 юни 2016 г. след стрелбата в ресторант „4 You“. Тогава Кузманов се укри и бе обявен за общодържавно издирване. Задържан бе на 19 октомври 2016 г., след като се предаде в Областната дирекция на МВР във Велико Търново. На 20 октомври 2016 г. Специализираната прокуратура му повдигна обвинение като ръководител на престъпната група.

Предстои насрочване на съдебно заседание в Специализирания наказателен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK