Предадоха на италианските власти още 12 души, задържани при операция „Шок”

снимки: МВР, архив

Нови 12 души, задържани в хода на международната операция "Шок", са предадени на италианските власти, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Предаването на третата по ред група е реализирано от служители на Дирекция „МОС”, ГДГП и ГД „Охрана на съдебната власт” към Министерството на правосъдието, координирано от Върховна касационна прокуратура.

Групата е от 12 души - част от тези, за които съдът се е произнесъл да бъде изпълнено искането за екстрадиция на основание на Европейска заповед за арест. В нея има задържани по време на операцията на територията на София, Кюстендил и Бургас. Групата пътува с италиански военен самолет.

Припомняме, че първите 13 души, задържани в рамките на операцията на територията на Варна, Шумен, София, Пловдив и Кюстендил бяха предадени на Италия на 28 юли т.г. Втората група от 19 души  - част от тези, за които съдът се е произнесъл да бъде изпълнено искането за екстрадиция на основание на Европейска заповед за арест, бе предадена на италианските власти на 9 август т.г.. В нея имаше задържани при операцията на територията на София, Пловдив, Благоевград, Габрово и Стара Загора. Самата операция „Шок” стартира на 6 юли т.г. сутринта на територията на столицата,  Кюстендил,в Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас, когато бяха задържани 45 души. Тя бе реализирана съвместно с евроатлантическите ни партньори Европол и Сикрет Сървис  и се проведе под ръководството на Върховна касационна прокуратура, в координация с Европол и със съдействието на Сикрет Сървис. За постигнатите резултати в операцията България получи високите оценки на посланика на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик. По думите му „ Международното сътрудничество и съвместните разследващи действия, демонстрирани по време на операция „Шок”, доведоха да разбиването на една изключително крупна криминална организация”. „Партньорството между Европол, европейските служби и Сикрет сървис на САЩ изпрати едно категорично послание към организираната престъпност в рамките на операция „Шок”, заяви и Михаел Раушенбах, началник на Департамента за противодействие на измамите с разплащателни средства. По предварителна оценка нанесените от престъпната група щети се изчисляват на над 15 милиона евро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK