Областният оперативен щаб със заседание във връзка с хода на ваксинацията в Кюстендилско

Снимки: ОА - Кюстендил

Ваксини има налични от четирите вида, работи се в добра колаборация с РЗИ във връзка с доставките им

Губернаторът на Кюстендил инж. Александър Пандурски свика заседание на Областния оперативен щаб, по време на което бе дискутиран ходът на имунизационния процес в областта и необходимостта от разяснителна кампания за ползите от ваксинацията. В заседанието се включиха и зам. областните управители инж. Георги Илинов и Йордан Гогев.

„Епидемиологичната обстановка бележи подобряване, но това не бива да ни успокоява. Напротив, за да избегнем следващата вълна на Ковид-19, трябва да се продължи активно имунизационният процес“, заяви инж. Пандурски. Той акцентира, че е важно институциите да предприемат съвместни действия за по-активна ваксинационна кампания сред населението. „Тук е много важна ролята на лекарите, здравните работници и съответните институции, които могат да проведат една добра информационна кампания чрез средствата за масова информация. Наша задача е да потърсим съдействие от регионалните медии, за да направим разяснителна кампания за ползите от ваксинирането и така да достигнем до възможно най-много хора“, посочи областният управител.

Данни за хода на ваксинационния процес и актуални данни относно епидемиологичната обстановка в област Кюстендил представи директорът на РЗИ д-р Златко Величков. „От началото на кампанията са поставени общо 25 414 дози ваксина срещу COVID-19 (с ваксини на „Пфайзер“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“), от тях 10 460 лица са със завършен ваксинационен цикъл. С първи прием са обхванати 14 728 лица, а с втори прием - 10 795 лица“, обобщи д-р Величков. Стана ясно още, че в седмицата от 24.05.2021 г. до 30.05.2021 г. на територията на област Кюстендил са приложени общо 2200 дози ваксина от всички видове.

Директорът на РЗИ д-р Величков информира също, че, с цел увеличаване на имунизационния обхват срещу COVID-19 и във връзка с писмо на Министерство на здравеопазването, са изпратени писма до кметовете на всички общини на територията на област Кюстендил за разработване на мерки за повишаване на обхвата на персонала на учебни и социални заведения, предприятия и райони с концентрирани малцинствени групи. „Изпратени са и писма до кметовете на всички общини на територията на област Кюстендил за обхващане на желаещите от туристическия бранш с предпочитаната от тях ваксина. Проведени са срещи с медиаторите от община Кюстендил и община Дупница за разработване на мерки за повишаване на обхвата в райони с концентрирани малцинствени групи“, заяви още директорът на РЗИ.

„С отзвучаването на пандемията намалява и страхът, който хората изпитват и това ги кара да отлагат тази стъпка“, обясни д-р Александър Величков, директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“- гр. Кюстендил. Той сподели мнението на инж. Александър Пандурски, че трябва да се предприемат стъпки към мотивиране на хората. „По-възрастните от тях се влияят от мнението на своите деца и внуци и фокусът трябва да бъде насочен към тях. Една целенасочена медийна кампания би била полезна“, обобщи директорът на болницата в Кюстендил.

„Ваксини има налични от четирите вида, работи се в добра колаборация с РЗИ във връзка с доставките им. Смятам, че една целенасочена медийна кампания би била от полза“, допълни д-р Матей Попниколов, представител на МБАЛ „Св. Иван Рилски- 2003“,гр. Дупница.

„Общопрактикуващите лекари са се включили активно във ваксинационната кампания в началото на месец май. Списъците им с желаещи ваксина лица са на края си“, сподели по време на Областния щаб д-р Румен Алексов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той също одобри идеята за информационна кампания с участието на авторитетни личности от сферата на здравеопазването.  

По време на заседанието директорът на РЗИ представи данни и за ваксинирани групи лица до 2 юни: възрастни хора между 45-65 г. – 6837; възрастни хора над 65 г. – 8456; лекари – 496; помощен персонал в лечебни заведения – 26; помощен персонал – 276; дентални лекари – 108; магистьр-фармацевти – 51; помощник фармацевти – 17; домуващи в социални институции – 408; персонал в социални институции – 142; педагогически специалисти – 593; непедагогически персонал (детски градини и училища) – 20; специалисти здравни грижи – 504; персонал на ферми за отглеждане на норки – 5 и представители на сферата за масово осведомяване – 35. Имунизираните лица, пряко ангажирани с организацията и провеждането на парламентарния изборен процес, са 1283. Служители, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности – 725. Уязвими групи от населението, поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързани с условията и начина им на живот – 1519 и други – 3513.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK