Преброиха водолюбивите птици в Неврокопско

снимки: infomreja.bg
Вече са известни окончателните резултати от тазгодишното 39-о среднозимно преброяване на водолюбивите птици, в което за 14-ти пореден път се включи и екип от Гоце Делчев към БДЗП. Председателят на дружеството Димитър Попов сподели, че България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици, сред които и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и много други. 
Сравнително меката и топла зима в страната доведе до отчитането на по-малко „северни” видове птици от обикновено. Поради високите януарски температури, обичайно зимуващите у нас птици са предпочели да останат на север и да не прелитат по-далечните разстояния до нашата страна.
 
Според последните данни популациите на някои от световно застрашените видове като малката белочела гъска и червеногушата гъска продължават да намаляват, поставяйки тези видове под реален риск от изчезване, коментира резултатите след приключването на преброяването Димитър Попов. 
 
Освен наблюденията на птиците, екипите на Българското дружество за защита на птиците по време на преброяването са установили и множество заплахи за природата като корекции на речни корита, замърсяване на реки, мащабна ловна преса, бракониерство и др. 
 
Екипът от Гоце Делчев успя да регистрира 4090 птици от вида белочела водна кокошка (F.atra) и едва 260 птици от вида зеленоглава патица (A.platyrhynchos), заяви Димитър Попов и долълни, че резултатите могат да се интерпретират като показател за промените в средата и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем. 
 
Партньори в 39-ото преброяване в България бяха Изпълнителна агенция по околна среда, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българска орнитологична централа и Федерация „Зелени Балкани”. МОСВ също изиграло съществена роля в осъществяването на преброяването, осигурявайки автомобили и експерти от своите регионални звена, които в последствие ще извършват и проверки за нарушение на Закона за лова.
 
"Съдействие в преброяването ни оказаха ДЛС “Дикчан” - Сатовча и Община Гоце Делчев, които подпомогнаха преброяването в района на язовир Доспат и река Места", подчерта Димитър  Попов, който благодари и на медиите за подкрепата  
в популяризирането на дейностите, свързани с опазването на птиците и природата на България.
 
 
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

aло инфомрежа ало14:04 - 05.02.2015
Защо скрихте коментарите от статията за пожарните АНТИКИ в Сатовча????????
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK