ЦДГ "Незабравка" в Копривлен под карантина, две деца са заразени със скарлатина

Снимка: Framar.bg

От седмица ЦДГ „Незабравка“ в хаджидимовското село Копривлен е под карантина. В една от групите е било установено, че две деца са с опасната инфекциозна болест скарлатина. Това съобщиха родители, които побързаха да обяснят, че ръководството и персонала на градината са взели спешни мерки, благодарение на които не са позволили инфекцията да се разпространи и засегне и други дечица.

Болните деца са били изолирани за лечение и през следващата седмица се очаква карантината в ЦДГ „Незабравка“ да бъде свалена. Междувременно на всички деца от групата, а и от градината, са били взети своевременно секрети и са направени необходимите изследвания.

Инкубационният период  на това коварно за малчуганите заболяване е времето от момента на заразяване до проявата на първите признаци на заболяването. При скарлатината периодът варира от няколко часа до 12 дни. Изключително важно е да се посети лекар - педиатър, който да предложи подходящо лечение, е съветът на педиатрите от Гоце Делчев и региона.

Те обясниха, че скарлатината се предава по въздушно-капков път от болен на здрав при кашляне, кихане или при разговор, но е възможно заразяване и чрез храна, замърсени предмети и др. Обикновено източник са болните от скарлатина, болни от стрептококови ангини и назофарингити. Заразяването се предава и от носител на хемолитичните стрептококи, който не подозира това.

За да се ограничи разпростарнението на скарлатината, двадесет дена след започване на заболяването на болния се правят изследвания чрез вземане на гърлен секрет. Също така в детските градини трябва да има и медицински филтър, а децата от групата, в която има случай на скарлатина, трябва да се изследват за наличие на хемолитични стрептококи чрез гърлен секрет. Скарлатината е вид шарка, към която не се изгражда пълноценен имунитет. Това е сериозно инфекциозно бактериално заболяване и може да причини сериозни усложнения. Предимно боледуват деца във възрастта от 3 до 10 години, но се случва да се разболеят и възрастни. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK