Пекарните във Вълкосел едва смогнаха да опекат агнетата за големия празник на селото „Прядой“

Снимки: Личен архив

Няколкото големи пекарни в сатовчанското село Вълкосел вчера едва смогнаха да опекат стотиците агнета, които заколиха на традиционния празник „Прядой“, който се празнува масово в първата събота на месец юни.

Почти като задължение се е установило във Вълкосел от много години на този ден във всяка къща да се коли и пече агне, а край пълните маси да сядат  фамилиите и многото поканени от тях най-близки приятели и близки.

Така вчера жителите на Вълкосел спазиха отново отколешната си традиция, въпреки че в момента тече месецът „Рамазан“, в който мюсюлманите гладуват от изгрев до залез слънце в името на Аллах, опрощаване на греховете и пречистване на тялото и духа.

Затова и вчера празникът „Прядой“ започна след залеза на слънцето, когато и агнетата бяха изпечени, и гостите бяха пристигнали да празнуват с близките си в селото.

Сатовчанското село Вълкодел е единственото в областта, в което така масово се празнува и почита този празник. На „Прядой домовете на вълкоселчани са отворени и те посрещат много гости.

Местните жители най-много се гордеят със запазената традиция. Празникът „Прядой“ не е религиозен и не присъства официално в календара. Той е свързан основно с отбиването на агнетата от майките им и се извършва предоят на овцете.

Освен с ритуалните трапези с печените агнета и ярета сукалчета, празникът във Вълкосел преминава и с организирани спортни мероприятия и музика на площада.

Празникът „Прядой“ се празнува не така масово, както във Вълкосел, но и в съседните села Слащен, Туховища ,Годешево и др.

 

КОМЕНТАРИ

Диего10:24 - 04.06.2018
Безспорно един най-добрите турнири. Момчетата на снимката може да не спечелиха 1 място, но пък бяха най-културния отбор в целия турнир.
Агите19:47 - 03.06.2018
Браво за подарженето но тродицийте.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK