Празникът на плодородието превзе Кюстендил

Снимкаи: Infomreja.bg

Институтът по земеделие показа 90 сорта ябълки

Празникът на плодородието превзе Кюстендил за 12-та поредна година. Центърът на областния град изобилстваше от богата реколта на плодове и зеленчуци, множество красиво аранжирани маси и щандове, а стотиците гости на Кюстендил не спираха да се радват на Овощната градина на България.

Тридневните тържества стартира вчера вечерта с фолклорен концерт, а днес красотата на Кюстендилския край беше показана от десетките участници в празника.

По традиция най-малките жители на общината дефилираха, пременени като плодове и зеленчуци, с което заслужено получиха аплодисментите на публиката.

„Днес е двоен празник за нас – отбелязваме 90 години от създаването си и в същото време Празник на плодородието. През 1929 г. е създадена Овощарската опитна и контролна станция, която и днес е символ на Овощната градина на България.

По случай нашия юбилей можете да видите и именно толкова видове ябълки, които са с различни вкусови качества и в същото време се произвеждат тук, Кюстендил“, обяви в приветствието си директорът на Института по земеделие, Илиана Кришкова.  

Млади кюстендилски девойки пък дефилираха с различните сортове ябълки, а експерт от Института по земеделие обясняваше за всеки един вид по отделно.

Естествено и тази година не липсваха множество плодове и зеленчуци гиганти, рисувани някога и от великия ни художник Владимир Димитров – Майстора.  

В истинска атракция се превърна тиква, която тежеше над 40 кг. На нея млади моми от селото, преоблечени в автентични носии, привличаха стотиците жители и гости на града.

 „Тази тиква е произведена от Леонид, който е член на читалището в село Пиперков Чифлик. Човекът я е произвел с много любов и нямаше как да не я покажем“, обявиха дейните жени от селото.

Редом до тях беше и щандът на село Грамаждано, където можеше да се види домашно приготвен боб със сушени чушки и традиционните за региона печени ябълки.

Сред зеленчуците пък силно впечатление направи домат, тежащ цели 1100 грама.

„Аз лично произведох този домат в село Цървеняно. След празника ще си извадя семчици и ще си произведа разсад за другата година. Гарантирано и ще си направим една шопска салата за почерпка с ракийка“, твърди и земеделецът Георги.

Гигантска ябълка, произведена в кюстендилското село Граница, също успя да впечатли кюстендилци със завидните си размери от близо половин килограм.

И докато всички бяха съсредоточени в измерването на най-едрата ябълка в Кюстендилско, млада девойка от Гърляно показа невиждан картоф – сърце.

„Такова нещо през годините никой от нас не е срещал. Природата сама е решила да се отблагодари на стопанина, като го дари с картоф – сърце“, коментираха и от НЧ „Отец Паисий“ – село Гърляно.

Празникът на плодородието продължава тази вечер с концерт на рок група „Тангра“, детски работилници и демонстрация с участието на кулинарни експерти в различни областни.

А плодородието за пореден път успя да събере кюстендилци от всички краища на страна и чужбина. Естествено те си обещаха и другата година да се съберат на същото място, по същото време, а изобилието на плодове и зеленчуци да е още по-голямо.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK