Празникът на черешата събра стотици в центъра на Кюстендил, гигантски череши и щандове радваха посетителите (СНИМКИ)

Снимки: ОА - Кюстендил

Емблематичният за кюстендилци Празник на черешата се провежда за девети път в областния град и по традиция се организира от Община Кюстендил. Тази година той събра десетки занаятчии и черешопроизводители, които представиха продукцията си на тридневна изложба-базар в централната градска част. Освен изложбата организаторите бяха предвидили и арт-ателиета за деца, конкурс за най-едра череша и най-красив щанд. 

Празникът започна вчера с концерт на площад „Велбъжд“ с изпълненията на български и чуждестранни поп изпълнители и DJ. На официалното откриване, което се състоя днес, бяха представени различни сортове череши в региона и цялата страна от Института по земеделие - Кюстендил. Сръчни дами показаха как се приготвя сладко от череши, а директорът на Института по земеделие - професор Димитър Домозетов, започна обиколка по щандовете, за да избере най-едрата череша в Кюстендилския край.

За да уважат събитието гости на официалното откриване бяха областният-управител на Кюстендил Виктор Янев и заместникът му Силвия Велкова. Като домакини присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, заедно със своя екип, както и председателят на ОбС - Кюстендил Михаела Крумова.

За празника на кюстендилци пристигнаха и омбудсманът на Република България Мая Манолова, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, Браницкият епископ Григорий, патриарх Неофит, игуменът на Рилския манастир Евлогий Андрианополски и посланиците на Испания и Египет.

Всички те отправиха своите пожелания към гражданите и пожелаха благодатни години на черешопроизводителите.

Изложението продължава и в неделя с кулинарна надпревара, а днес жителите и гостите на града могат да се включат в организиран велопоход до село Раждавица, едно от най-плодородните места в околността, както и в безплатна туристическа обиколка, която стартира в 16 ч.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK