Училището в Хаджидимово посрещна партньори от пет страни

Снимки: СУ-Хаджидимово

Международната среща бе част от проект "Калейдоскоп" по "Еразъм+"

В периода 12-14 ноември в СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово, се проведе среща на ученици и преподаватели от Гваделупе, Португалия, Турция, Румъния, Македония и от училището домакин под надслов „Европа и символи“ – част от проекта „Калейдоскоп“ по европейската програма „Еразъм +“ .

Близо 30 гости участваха в работилници по изобразително и арт изкуство. Те пяха, рисуваха и танцуваха, изработиха „Европейски кът“, където представиха своето училище, страна и роден град.

На втория ден участниците в проекта пътуваха до Мелник, Роженския манастир и Сандански. Бяха запленени от красотата на възрожденската архитектура.

По време на работните срещи бяха обсъдени предстоящите дейности по проекта, а учениците имаха възможност да приложат на практика своите знания по чужди езици и да преживеят незабравими моменти със своите връстници от другите европейски училища.

Темите за работа по проекта са: Европейско гражданство, европейско съзнание и демокрация, европейски символи, затова и координаторът Заприна Глушкова беше подготвила и представи интерактивен урок по една от тези теми – „Европейско гражданство“.

Целта на този проект е да се подпомогне обучението, да се ​​ангажират подрастващите с учене отвъд границите, за да станат по-осъзнати и по-добри граждани на Европа както и да бъдат по-уверени, щастливи и добре адаптирани индивиди – хора, които ще поемат отговорност за своите връстници без значение от къде идват и какъв е техният произход. И освен това,  целта е да се работи с учениците, така че те да са готови да се излязат извън зоната на своя  комфорт, да протегнат ръка и да помагат на другите, които наистина се нуждаят от помощ в процеса на интегриране в европейските общности.

Проектът дава възможност на училищата-партньори да споделят най-добрите практики, различни педагогически подходи и методи на преподаване. Това ще помогне за премахване на бариерите и преодоляване на предразсъдъците и стереотипите. Той има за цел да стимулира по-голямо разбиране и съпричастност към различните езици, култури и начини на живот както на учениците, така и на учителите във всяка една от страните-партньори.

След наситената работна програма, всеки координатор сподели своя план за онлайн и местно разпространение на дейностите през двете работни години, както и организиране на процеса на формиране на ученическите подгрупи. Намерението на учителите, работещи по проект „Калейдоскоп“ е учениците да участват активно в процеса и прогреса на този проект. По време на тази работна среща бяха създадени като крайни продукти видео, лого, презентации, снимки и плакати.

На финала директорът на училището Вангелия Петрелийска и координаторът Заприна Глушкова официално връчиха сертификатите на участниците и благодариха за ползотворната работна среща, изпълнена с много обменени идеи, впечатления и планове за следващата година от проекта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK