Празник в кюстендилското с. Раждавица и обновление на храм „Св. Атанасий Атонски“

Снимки: Св. Митрополия

Празникът продължи в храм „Успение Богородично“ с концерт на софийския хор „Аве Музика“

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в кюстендилското с. Раждавица бе отслужена архиерейска св. литургия с тържествен водосвет и обновление на храм-параклис от XVI век.

Светата Литургия в храм „Успение Богородично“ възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в гр. Кюстендил, протойерей Костадин Тренев, протойерей Петър Кудузки, свещеник Васил Манасиев, предстоятел на храма „Успение Богородично“ в с. Раждавица, свещеник Стефан Георгиев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Сотир Христов, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Любомир Тасев.

Неделната служба украсиха с църковни песнопения свещеник Петър Славов, дякон Борис Борисов, дякон Гавриил Николов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

На богослужбата присъстваха кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов със своето семейство, кметът на с. Раждавица г-н Стоян Ръждавишки, инж. Росица Плачкова, зам. кмет в Община Кюстендил, гости от столицата и от Видинска епархия, както и местни християни, изпълнили храма.

След литургията духовенство и богомолен народ се отправиха на литийно шествие до храм-параклис „Св. Атанасий Атонски“. Там викарият на Софийския митрополит епископ Поликарп отслужи тържествен водосвет и извърши обновлението на храма, издигнат през XVI в. от местните жители.

Тържествено слово с благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит отправи епископ Поликарп към духовенството, певците и всички присъстващи на празника, като благодари на дарителите и помощниците за обновлението параклиса и им пожела Бог да им въздаде хилядократно, за да предадат завещаното им и на идните поколения.

Владиката тълкува днешното Евангелско четиво и призова християните да подражават на св. апостоли и на св. Атанасий Атонски: „Ние всички имаме нужда да бъдем послушни на Бога, на Неговата свята воля. И да знаем, че когато подхождаме със смирение и доверие към Бога, няма да бъдем ощетени и разочаровани, а именно тогава ще бъдем възвеличени…“

От името на духовенството и на цялата Кюстендилска околия архимандрит Исаак благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит, на викария му епископ Поликарп и на всички гости – за  благодатното посещение, за отслужената св. Литургия и за обновлението на храм-параклиса. Отец Исаак отправи благодарност и на дарителите – на кмета и местните християни, подпомогнали не само обновлението на параклис „Св. Атанасий Велики“, но и ремонта на храм „Успение Богородично“, за да бъде възможно служението в него.

Празникът продължи в храм „Успение Богородично“ с концерт на софийския хор „Аве Музика“, ръководен от г-жа Таня Никлева. Опитните певци повдигнаха допълнително настроението на събралите се в храма християни, изпълнявайки православни песнопения от българската, византийската, руската, сръбската и румънската традиции.

С богата трапеза бяха нагостени присъстващите на знаменателното празнично събитие, което оживи и облагороди духовно китното кюстендилско село.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK