99 години от Ньойския договор

Уважаеми българи, уважаеми съграждани,

Всички ние, българите, трябва да знаем историята си, която е преминала през годините на нашия народ и е определила съдбата му в бъдещото му развитие.

На 27.11.1919 г. влиза в сила Ньойският договор, който е подписан в парижкото предградие Ньой на Сена между България и Великите сили от Антантата, като с него се слага край на участието на страната ни в Първата световна война, в която са загинали 88 000 българи.

Този най-тежък и несправедлив договор, който определя бъдещата съдба на родината ни, е подписан принудително от тогавашния министър-председател Александър Стамболийски, който в гнева си да не може да промени нещата, счупва нарочно писалката, с която слага подписа.

Ньойският договор се смята за едно от най-несправедливите споразумения за България, отхвърлило нейните етнически, икономически и териториални претенции.

Откъснати са от страната ни значителни територии, а според финансовите клаузи България е задължена да изплати сума в милиарди, непосилна за страната ни, която я обрича на несигурност. Ньойският договор маркира Втората национална катастрофа и така всички придобивки от Балканските войни са изгубени с изключение на Пиринска Македония и Родопите.

След Първата световна война се засягат голяма част от българските земи, според последния вариант на Ньойския договор нашата страна е принудена да предаде на Сърбия земите около Босилеградско, Трънско, Царибродско и Струмица, а Гърция получава Беломорска Тракия след една година, Румъния се снабдява с Южна Добруджа.

Страната ни се задължава да изплати репарации в размер на 2.25 милиарда златни франка, които са разпределени между съюзническите държави. Ньойският догор нанася сериозни щети върху България и бъдещото й развитие с тези най-неизгодни условия. Този политически акт отново маркира и Втората национална катастрофа на нашата страна, тъй като българският въпрос не само не е решен, но и минава във фаза за осъществяването му.

Нека никога не забравяме своята история и да предаваме историческите факти на тези, които идват след нас, такива, каквито са, за да успеем да се поучим и извадим своите важни политически изводи и поуки в бъдеще!

 

Пламен Алексиев

Кмет на Община Радомир

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK