Празници и делници през 2021 г.

Източник: iStock

Списък с почивните дни

В края на годината и особена ако тя е като отиващата си - блокирана, карантинирана, ковидясала, най-вероятно всеки един от нас вече мисли с надежда за празниците, отпуските и мечтаните пътувания през предстоящата ни 2021 г.

Все още не се знае дали и кога ще може да се скита насам - натам, но сега е моментът да се направят най-добрите и изгодни планове, а може би дори и резервации.

Следващата година ще започне именно по този начин - с един дълъг уикенд, тъй като 1 януари - Нова година винаги е ден, в който почиваме, а хубавото е, че този ден се пада петък, което пък означава, че ни очаква дълъг 3-дневен уикенд, за да се насладим на първите дни на новата година. И работната 2021 година ще започне чак на 4 януари.

Предлагаме ви разпределението на почивни и работни дни за 2021 година:

През 2021 година ще има 250 работни дни, 104 се падат в уикенд. Най-натоварените месеци с работни дни са март, юни, юли, август и ноември с по 22. През май месец ще работим едва 17 работни, а пък ще почиваме цели 14 дни.

Според правителствено решение от 2019 г. когато официален празник се пада в събота и неделя, почивен ден се прибавя от следващата седмица - т.е. отпразнуваме си празника. При такива случаи се получава т.нар. дълъг уикенд.

Списък с почивните дни в България за 2021:

  • 1 януари - Нова година
  • 3 март - Денят на Освобождението
  • 30 април - 3 май - Великден
  • 1 май - Ден на труда
  • 6 май - Гергьовден
  • 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
  • 6 септември - Денят на Съединението
  • 22 септември - Денят на Независимостта
  • 24 и 28 декември - Рождество Христово / Коледни празници между

3 март - Освобождението на България от османска власт - националният празник, е първият почивен ден от годината, но тъй като се пада в сряда, само този ден ще бъде почивен.

През 2021 г. Великден се пада на 2 май и тогава ще празнуваме от 30 април до 4 май включително (петък - понеделник).

След един работен ден - 5 май, на 6 май се отбелязва Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия - отново официален празник и почивен ден. Този дълъг уикенд с два дни допълнителна отпуска може да прерасне в цяла ваканция от 10 дни без прекъсване или от 30 април до 9 май включително.

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост през 2021 година се пада в понеделник, което означава, че отново има струпване от 3 почивни дни.

6 септември - Съединението на България - отново официален почивен ден в понеделник, с което си осигуряваме 3 поредни почивни дни, заедно с уикенда.

22 септември - Ден на независимостта на България - се пада в сряда. Отпразнуване няма.

Рождество Христово - 24 и 25 декември през 2021 г. се падат събота и неделя, което означава, че почивните дни са първите 2 работни дни в следващата седмица - 26 и 27 декември, а работен ще бъде 28 декември. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK