С голямо шествие в центъра на Благоевград ВМРО отбеляза Илинденско-Преображенското въстание (СНИМКИ И ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Патриотите от ВМРО почетоха 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание с голямо шествие в центъра на Благоевград.

Предвождани от българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО, Ангел Джамбазки и народния представител и заместник-председател на ВМРО, Атанас Стоянов, на шествието присъстваха още и народните представители от ВМРО Александър Сиди, Борис Вангелов и Александър Сабанов, общински съветници, кметове, членове и симпатизанти на Организацията.

Стотици се събраха пред паметника на Тодор Александров в града. Пред насъбралото се множество Ангел Джамбазки определи Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание като най-масовото народно българско въстание от Охрид до Черно море.

„Това въстание показва единството на българската нация, единството на българския народ и е най-силното оръжие срещу антибългарските теории на македонизма, които разделят нашата нация. Затова трябва да бъде отбелязвано, затова трябва да бъде запомнено.“

За да отдадат почит пред паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., символично шествие се отправи към площад „Македония“. Там воеводите поднесоха венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, а след това се включиха в официалната церемония по честванията, на която присъстваха двамата министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев, както и лидерът на ВМРО, заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът на отбраната Каракачанов и неврокопският митрополит Серафим заедно връчиха дубликат на иконата на св. Седмочисленици, която е предвождала Четиринадесети пехотен македонски полк. Иконата получи командирът на бригадното командване полк. Красимир Кръстев.

„Връчвам Ви иконата на 14 пехотен македонски полк – една войскова единица, един полк, който в своята славна история през Балканските войни участва дейно в борбата за освобождението на Македония. Получавате тази икона във важен исторически момент – в деня на Илинден, в присъствието на двамата министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев. Това е ден на сбъдната мечта – да отбелязваме заедно тази паметна за българската история дата. Нека тази икона да Ви пази и заедно с нашите съмишленици от НАТО да браним гордо мира и свободата“, каза в словото си министър Красимир Каракачанов.

На 2 август преди 115 години избухва най-голямото въстание срещу турския поробител в българската история. Огънят на борбата започва от родното село на Даме Груев – Смилево и бързо обхваща Битолско, Костурско, Воденско, Леринско, Малешевско, Струмишко, Скопско. Само месец по-късно въстанието се разпространява над цяла Тракия, а през месец септември пламва и Пирин планина.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

ВИДЕОТО ВИЖЕТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Ангел Джамбазки, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK