Правят бързи тестове на 1000 човека за статистика, европарите ги пренасочваме за COVID

Снимки: МС

Вижте всички теми, които Борисов обсъди след заседание на Евросъвета

Министър-председателят Бойко Борисов взе участие в заседанието на Европейския съвет, което се проведе по видео връзка. Това е третата видеоконференция, на която европейските лидери координират усилията на страните от ЕС за справяне с COVID-19, като предишните се състояха на 10 и 17 март.

Държавните и правителствени ръководители са обсъдили мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, осигуряване на медицинско оборудване с акцент върху тестове, лична защитна екипировка и респиратори, както и за отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина.

Европейските лидери са говорили и за начините за справяне със социално-икономическите последици, причинени от разпространението на COVID-19. На срещата са разгледани и въпросите за граждани на Европейския съюз, които все още са блокирани в трети страни.

На заседанието на Европейския съвет е обсъдено и приемането на решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Република Албания.

След края на заседанието на Европейския съвет премиерът Борисов направи изявление.

Вижте неговите думи и акцентите в разговора:

Общи мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, осигуряване на медицинско оборудване:

От Европейската комисия са обещали техните лекари да препоръчат мерки, с които да се съобразят всички държави. България беше последвана от останалите държави, включително и Финландия, която преди седмица каза, че няма се прилагат подобни мерки, каквито у нас, а сега вече са във военно положение. След като икономиката се срива, разбраха колко прави сме ние. Поставих на Съвета като основна тема сертифицирането на медицинското оборудване, защото урокът, които научихме е, че износът на предпазни средства и медикаменти не е добре, защото идват подобни времена. Утре се очакват 800 нови готови облекла за медиците. Най-скъпото наше облекло струва около 50 лв., но то се ползва 50 пъти, а еднократното струва 15 лв. Ще раздадем по два екипа на лекарите на "първа линия". Вече 4 завода шият, качествено, за разлика от виетнамското. 

Схемата „60:40“ и икономическите мерки:

Можем да трансформираме пари от еврофондовете, за да дадем на най-нуждаещите се. Утре има Тристранен съвет и ако решим, ще приемем плана „60:40%“ за подпомагаме за бизнеса, обясни премиерът.

Томислав Дончев допълни, че схемата за подпомагане „60:40“ ще покрие голяма част от засегнатите, като помощ ще са и безлихвените кредити. В сряда ще бъдат набелязани повече мерки. Всеки съкратен ще има обезщетение за безработица. Ако има нужда 500 млн. от европрограмите, можем да ги направим милиард.

Всички правила за бюджетни дефицити всичко замина. Всички сме мислили, че войната ще е с танкове, а те ни нападнаха по най-ужасяващия начин. Знам, че когато в бюджета няма пари, а има разходи, е трудно, затова се пресмята всяка стотинка. Защото години хората криха осигуровки и работиха в сивия сектор. Те се криха от държавата, а тя е на всички българи. Нали не искаме като е криза един да получава пари на гърба на другия, освободили сме близо 5 милиарда от държавния резерв. Още мерки се очаква да се очертаят за подкрепа на всяка една професия, каза Борисов.

Бързите тестове:

Днес взехме решение относно бързите тестове. Всички са съгласни, че мерките действат, за да не се движи рязко кривата нагоре. Ние можем да направим 1000 бързи теста на полицаи таксиметрови шофьори и др. Когато ги тестваме, до 10 мин. ще има резултат - не само дали са болни но и дали са били. Най-много ще тестваме служителите на границата. На базата на резултатите ще направим статистика колко са болни, колко са били, колко не са. След месец тестът ще бъде повторен и тогава ще кажем след колко време ще бъде пикът и след колко платото. С това изчезва въпросът за бързите тестове, от които ние сме поръчали милион, за да сме подготвени след пика, но има като цяло дефицит на тестовете навсякъде. Имаме 2000 дарени теста, така че изследването ще бъде без пари. А представителната извадка ще бъде направена след няколко дни, обясни Борисов.

Мутафчийски допълни: Няма друга алтернатива освен ПСР тестовете. В края на епидемията ще има бързи тестове. Тестовете на 1000 човека е с цел да се намери прекарал инфекцията, тоест периодично се тества групата и се правят модели как се придобива имунитет. Така ще се установи как отново тези хора ще отидат на работа, за да се съживи икономиката.

Изправени сме пред силата на гените на вируса срещу силата на нашите мозъци. Съгласихме се на обща платформа, за да направим мониторинг на група хора, като ще разберем какво се случва. Силата е в общата мисъл. Ние ще мониторираме инфекциозния процес, за да го проучим и да разхлабим мерките. Осъзнаваме тежестта на решенията, които взимаме, науката ще помогне да се възстанови икономиката, обясни проф. Симитчийски.

Борисов прибави: Искаме с математическия модел да видим кога ще има пик и кога ще разхлабим мерките. Важно е, че и армията не се използва.

Европейски средства като помощ:

Към момента всяка държава ще се самофинансира, ЕС няма да помага, тепърва ще се търсят варианти. България нито може да печата пари, нито е в еврозоната, което е грешка. Това, което ЕК ни е разрешила, е да увеличим капиталът в ББР. ЕС към днешна дата няма проблем с парите, а какво ще стане след като БВП падне и какви ще са мерките да се възстанови икономиката, никой не знае. На нас не е позволено да не връщаме пари на Брюксел и да ползваме парите от оперативни програми, каза Борисов.

Ученическите балове и действащите църкви:

Баловете са далеч във времето, но по важно за нас е времето. Аз няма сила и воля да кажа да не се ходи на църква, защото съм дълбоко вярващ. Знам за мнението на атеистите, но църквите не мога да затворя. А учениците сега нека се подготвят с електронното обучение, уточни премиерът.

Отношенията „Борисов – Радев“:

До неделя говорех последно с Радев, не виждам и смисъл да говоря с него. Това, което Радев направи, е недопустимо. Никой в Европа не го направи. Всеки дава поле на действие на правителството. Ако сме заедно, ще се измъкнем от кризата. Ние трябва да си помогнем, аз съм горд с моите сънародници, изказа мнение премиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK