Правосъдният министър подаде оставка

Снимка: Оffnews.bg

Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка днес в парламента. Това стана минути след като депутатите приеха предложението на АБВ и ДПС за разпределението на квотите в прокурорската колегия на ВСС, съобщи Оffnews.bg.

Депутатите отхвърлиха предложението на Реформаторския блок колегията да се състои от 12 души - главния прокурор, четирима прокурори, 1 член от квотата на следователите и шестима души - от парламента.

С това си действие депутатите изравниха съотношението между членовете в прокурорската колегия във ВСС избрани от парламента и от гилдията. Това значи, че колегията ще се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите, и петима, избрани от Народното събрание.

Според приетото предложение на АБВ се увеличава и съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6: председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK