"Правосъдие за всеки": Оставки веднага са единственият изход

Източник: БГНЕС

Според гражданската нициатива това е опит на премиера да се измъкне от патовата ситуация

Свидетели сме на поредния политически и правен властови абсурд в разгара на най-мощните граждански протести от седем години. страната е в политическа и институционална криза, обхванала страната.

Това се казва в позиция на Инициативата "Правосъдие за всеки" след като премиерът Бойко Борисов обяви, че с партия ГЕРБ, чийто председател е, искат промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание.

Ние не сме против свикването на ВНС, пишат от инициативата. Те искат смислен, ефективен и широко обществено и експертно обсъден конституционен проект, подкрепен от партии и гражданските организации. Това не може да е едноличен проект на премиера на едно провалено правителство и изпълняващата "генералски команди" негова група с присъдружните ѝ "патриоти".

Времето на "една партия - една държава" отдавна е отминало. Не е добре да си спомняме за хората, които го символизираха, на един от които Борисов е бил ученик, пишат от инициативата.

Според тях единственият изход е оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев. От гражданската организация искат свикване на Велико народно събрание, но с проект, предложен от президента или с една точка - премахване на институцията на самото Велико Народно събрание. Избори, особено за ВНС, организирани и проведени от управляващите сега, не представляват промяна, а подмяна на исканията на гражданското общество, пишат от инициативата.

"Премиерът Бойко Борисов, явно влязъл в ролята на самодържец, се опита за пореден път да си присвои правомощия, каквито няма и да изнасили парламентарната демокрация с предложения за конституционни промени, които той, неизвестно защо, нарече проект за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание (ВНС)", се казва в позицията на гражданската инициатива.

Ясно е, че министър-председателят няма конституционна инициатива и не може да бъде вносител на такива предложения, пишат юристите от инициативата, изтъквайки, че за внасяне на конституционен проект са нужни 120 народни представители, които той на практика задължи да внесат предложенията.

"Така главата на изпълнителната власт за пореден път демонстрира, че приема парламента за свой обслужващ орган. Дори само този факт е достатъчен, за да се поиска оставката на Бойко Борисов за пряко нарушаване на Конституцията и поругаване на духа и смисъла на парламентаризма", категорични са от "Правосъдие за всеки". Така би блокирал всякаква възможност за предсрочни избори, смятат те.

Те тълкуват поведението на премиера Бойко Борисов като опит да се измъкне от патовата ситуация, в която се намира поради своето скандално управление, и за пореден път да влезе в ролята на "спасител на нацията". Явен е и опитът му да "открадне" конституционната инициатива, заявена от президента, който пък необяснимо се бави с внасянето на обещания конституционен проект.

"Борисов представи зле компилиран проект на чужди предложения за промени в Конституцията, обсъждани години назад във времето, в част от които разпознахме две от идеите на "Правосъдие за всеки" още от 2015 година и едно от новите ни предложения, представени на 17 юли тази година", пишат от инициативата.

Те иронично констатират, че премиерът се нуждае от пет години, за да осмисли и приеме идеи, които собствената му парламентарна група е отказала дори да дискутира преди това.

В предложенията, които не бяха представени пред актива на ГЕРБ, отсъства идея за реформата в прокуратурата и ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор.

"Очевиден е страхът на Борисов да се занимае с най-сериозния конституционен проблем на държавата, съдържащ се в два конституционни текста. Той отдавна го направи заложник на сенчестата власт, която определя главните прокурори, а после чрез тях контролира изпълнителната и законодателната власт и се меси пряко в независимостта на съда", се казва в позицията.

Опитът на премиера да влезе в "конституционно състезание" с президента и да обезсмисли протеста, като се представи за привърженик на идеята за смяна на модела със свикване на ВНС, е нелеп, циничен и напълно неприемлив, категорични са от "Правосъдие за всеки".

Целта на подобни идеи е премиерът да не губи контрол, но така може да вкара държавата в поредната и този път критична институционална криза и да предизвика тежки последици за цялото ни общество. Не може да позволим това, пише в позицията на гражданската инициатива. 

"Призоваваме всички граждански организации и политически партии, които предлагат конституционни промени, да започнат незабавно обсъждане на общ проект за мащабна и ефективна конституционна реформа на съдебната власт", пишат от "Правосъдие за всеки".

Нека тя да бъде поставена на обществено обсъждане и да се поеме ангажимент за провеждането ѝ в следващото Народно събрание от всички опозиционни партии. Ние от "Правосъдие за всеки" можем да бъдем модератор и обществен гарант на такъв дебат, доколкото това е нашата доказана тема и дейност, гласи позицията на "Правосъдие за всеки". 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK