Кукерите от Логодаж с награда за придържане към традициите, групата от "Грамада" - за най-добра маска и костюм

Снимки: Община Благоевград

Кметът на Благоевград, д-р Атанас Камбитов, награди отличените участници в деветото издание на Фестивала на сурвакарските игри. Той пожела на участниците и присъстващите здрава и успешна година и призова традициите да бъдат продължени.

„Радостното е, че всяка година и участниците, и публиката се увеличават. Най-радостното е, че с всяка година има все повече малки деца. Затова си заслужава!“, подчерта градоначалникът.

С оценка на представянето на 13-те групи се зае компетентно жури с председател Румяна Хаджиева - етнограф в Регионалния исторически музей в Благоевград, и членове: Иван Милушев - директор на Градска художествена галерия, и Григор Григоров – гл. ас. в катедра „Културология“ към ЮЗУ.

Награда „Придържане към традициите“ получи групата от Логодаж, за „Масовост“ бяха отличени представителите на III квартал, в категория „Иновации“ награда получи I квартал, за „Най-добра маска и костюм“ призът отиде при II група от квартал „Грамада“.

Награда в категория „Артистичност“ получи сурвакарската група от кв. „Струмско“. „Най-добра композиция“ бе организирал кв. „Плажа“. За „Най-добра мечкарска група“ наградата отиде в село Лешко. „Най-артистични старци“ бяха участниците от групата на село Зелен дол.

За „Най-колоритна младоженска двойка“ бе награден кв. „Изгрев“, а като „Най-добра танцова група“ се отличи I група на кв. „Грамада“. „Най- добра маска пародия“ грабна село Покровник. „Най-атрактивен образ на дявола“ заслужи село Падеш. Награда получи и групата от Предел махала.

Участниците и тази година бяха заложили освен на традиционните костюми и образи на младоженци и мечки, така и на актуални образи от ТВ предавания, политика, новини. Те преминаха с хора, танци, игри по бул. „Св. св. Кирил и Методий” пред погледите на стотици зрители.

Възрастовата граница на участниците в тазгодишния кукерски фестивал бе от 2 месеца до 85 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK