Българчетата в Албания получиха подаръци от свои връстници от Гърменско и Гоцеделчевско

Снимки: Рахим Арнаудов

240 кутии, пълни с подаръци и ученически помагала, зарадваха преди дни децата от I до IV клас в 9-те училища от българската общност в община Гора –Албания.

Подаръците за албанските си връстници по случай края на учебната година подготвиха и изпратиха ученици от гърменските училища в селата Долно Дряново, Дебрен, Дъбница, Горно Дряново, Рибново и учениците от клуб „Подай ръка“ в Прво ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев.

Кампанията за изпращането на подаръците на децата от българската общност в Албания се случи по идея на учителя от Долно Дряново, Рахим Арнаудов, който преди месец заедно със свои колеги и ученици от Долно Дряново и село Рибново посетиха и изнесоха редица концерти пред българската общност в албанската община Гора по случай Гергьовден, който празник там масово празнуват албанските българи.

При посещението и срещата с ученици, учители и родители в Албания гостите от Гърменско се запознаха с учители, ученици, разгледаха училищата и заедно техните деца участваха учениците от България в честването на празника и концертите посветени на него.

Кутиите и подаръците, които получиха и зарадваха много децата, съдържаха географски карти, глобуси, тетрадки, книжки, моливи, химикалки, фулмастри, боички за рисуване и оцветяване и всичко необходимо за учебния процес плюс плюшени играчки, сувенири,   знамена и др.

Арнаудов и колегите му споделиха, че инициативата ще продължи с подмяна на старите черни дъски и в 9-те албански училища, където децата от българската общност за сега само говорят български език без да могат да четат и пишат.  

„От тази година в тези училища е вече решено официално да се преподава български език и ние затова решихме да подпомогнем този важен за българите в Албания процес като осигурим на децата учебни помагала, а за в бъдеще ще мислим и за помощ в материалната база на училищата, някои от които са в много лошо състояние“, коментира Рахим Арнаудов.

 

Снимки: Рахим Арнаудов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK