Танцьорите от „Годлево“ с европейско признание, самодейци от Горно Драглище с международно участие

Снимка: Община Разлог, танцьорите от „Годлево“

Танцова формация „Годлево“ към НЧ „Христо Ботев 1997“ - с. Годлево, получи признание за своето достойно представяне на VII Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2018“ в град Хисаря.

Танцовият състав е отличен със званието „Балкански вицешампион“ в категория обработени танци. Това не е първото им участие на шампионата, от което те се връщат с приз.

През 2013 г. Ансамбъл „Годлевче“ получи грамота от най-голямата структура за фолклорни фестивали - Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали и свидетелство от организаторите на Старопланинския събор „Балкан фолк 2013". 

Музикалните празници “Евро фолк 2018” се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАFF. Основно събитие на Музикални празници “Евро фолк 2018” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства - Старопланински събор “Балкан фолк”. В него ежегодно участват от 9 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори. Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно в ефира на Европа.

С тези дейности се изпълнява основната цел на Музикалните празници “Евро фолк” — „Светът е телевизия за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите“. Запазването на многообразието на основните традиционни ценности и идентичността на различните националности, е гаранция за еволюцията на цялото човечество.

Женска фолклорна певческа група с ръководител Елена Циркова и Танцов клуб „Младост”, с хореограф Николай Манчев при НЧ „Слънце- 1938”- с. Горно Драглище, пък участва в VІІІ Международен фолклорен танцов и музикален фестивал „DURRES FEST“ в гр. Дурас, Албания. 
Самодейците от Горно Драглище се представиха с автентичен фолклор и народни танци от Разложкия край. Публиката на фолклорния фестивал остана впечатлена от приемствеността на фолклора при различните поколения, млади и стари пеят и играят заедно, а духът от миналото се превъплъщава още по-силно и красиво в настоящето.

Самодейните групи получиха грамота и плакет за участие от организаторите на фестивала, чийто основен мотив е да се представи културната традиция на различните страни и региони чрез танц и музика и да се създаде възможност за приятелства между отделните групи.

 

Самодейците от Горно Драглище

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK