Правната комисия на Албания призна българското малцинство

Снимка: Infomreja.bg

Българското малцинство е включено в проекта на Закона за малцинствата в Албания. В документа, който ще бъде гласуван на 19. октомври в албанския парламент, поименно са изброени девет малцинства, сред които е и българското. Това съобщиха от Фондация "Българска памет".

Обединени около каузата, евродепутати от различни държави и политически партии също написаха писмо до парламента на Албания, в което призоваха да се спазят препоръките на Европейския парламент и българското малцинство да бъде признато.

В границите на сегашна Албания от столетия живеят етнически българи, предимно в районите на Билища, Корча, Голо бърдо, Мала Преспа и Гора. По неофициална информация те наброяват около 30 хил. души и са съхранили своя майчин български език, традиции и идентичност.

За да се чуе гласът на българското коренно население в Албания, само за седмица местните български организации, подкрепени от Фондация „Българска памет“, събраха и изпратиха подписка до албанския парламент и правителство с искане малцинството им да бъде регистрирано редом с всички останали етнически малцинства в страната.

Освен с инициирането на процеса по признаване на коренното ни население в Албания, дейността на д-р Милен Врабевски е свързана и с инвестиции в множество образователни инициативи за интеграция и социализация на историческата ни диаспора там и особено за младите хора, които са част от нея.

Благодарение на успешната колаборация на Фондацията с местните българи от общо 2 паралелки, изучаващи български език в Билища и Корча, в момента те са вече 4. Тази есен деца от общността ни в Албания посетиха и ежегодния Есенен семинар на Фондация „Българска памет“, който събира над 200 деца от българската историческа диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Албания и Сърбия.

Подкрепата на д-р Милен Врабевски и на д-р Андрей Ковачев по казуса с признаването на българското малцинство в Албания оказа своето положително влияние. Само след седмица проектозаконът ще бъде гласуван от албанския парламент. Ако поправката бъде приета, това ще бъде исторически момент за България.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK