Правителството се извини на земеделците

снимка: infomreja.bg, архив

Правителството се извинява на зърнопроизводителите, че са се почувствали излъгани от финансовата рамка в сектора, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Министерски съвет. Час и половина продължи днес срещата на представители на фермерите с премиера Бойко Борисов, предаде "Фокус".

Земеделските производители трети ден протестират заради заложените в бюджета за следващата година 230 млн. лв. по-малко за национални доплащания в сектора. Вчера на земеделците се извини и финансовият министър Симеон Дянков. Те обаче отхвърлиха извиненията му.

По думите на Найденов финансовата и икономическата ситуация в момента не позволява да бъде изпълнено първоначално договореното и това е било ясно заявено на срещата от премиера и финансовия министър.

"Утре ще е факт нотификацията за намаления акциз на горивото и за следващата бюджетна година са осигурени 70 млн. лева, които да компенсират това. За 2013-а година ще са необходими 84 млн. лева, а за 2014-а - 93 млн. лева. Земеделците ще получават ваучери за ниско акцизно гориво и те ще се ползват само от тези, които са на „светло”, водят счетоводство и са регистрирани", обясни министърът.

Протестиращите земеделци ще решат сами дали да прекратят протестите. Това стана ясно от думите на Ангел Вукодинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Министерски съвет след срещата при премиера.
Засега протестите продължават.

Вукодинов заяви, че новината за нотификацията на пръв поглед е добра, но има два основни недостатъка.
"В ред споразумения, подписани досега, имаше поставени срокове и система за получаване на безакцизно гориво, до момента няма. Дори и посочените суми по принцип не са тези, които изразходва секторът за земеделско производство. Искахме да получим три неща от правителството – ясно извинение за предизборната лъжа според нас и извинение от всички, които говориха в последните дни много неистини за сектора, правила, за да има устойчиво земеделие и изпълнение на финансовата рамка", каза той.

Вукодинов каза още, че се предвижда нотификацията да е от началото на 2012-а, а разходите за следващата година по отношение на горивото в голямата си част са направени, тъй като земеделската година не съвпада с финансовата. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK