Предстоят още промени в сферата на дигиталния пазар в полза на потребителите

Снимка: Infomreja.bg

2018 г. ще е годината на възприемането на нови правила в полза на европейския потребител, които ще бъдат във фокуса и на разискваните въпроси по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в „Бизнес темите” по ТВ „Европа”.

Маргаритов припомни, че през миналата година бе прието и предстои да бъде въведено свободното ползване на абонаментни планове за различно цифрово съдържание по време на пътуване в Европейския съюз при същите условия, както в националната страна. „Различни платформи за предоставяне на кино, спортни предавания, образователни програми и т.н. ще могат свободно да бъдат използвани вече на базата на националните абонаменти без допълнителни такси в рамките на всички държави в ЕС”, поясни Маргаритов. „Това е много адекватна реакция на европейските институции на наблюдаваното години наред т.нар. интелектуално пиратство. Вече стана ясно, че не е необходимо да има толкова категорични забрани и някакви високи възнаграждения и такси за използването на определено цифрово съдържание. Предвид начина, по който вече се комуникира, по-добре е човек да си плати абонамента, който да не е чак толкова висок и да може да има достъп навсякъде, вместо тук да го ползва, а там да пиратства”, коментира той. 

Тези промени идват след отпадането на таксите за роуминг в средата на миналата година. Според председателя на КЗП това е безспорно голямо достижение в полза на потребителите, което е отнело повече от десет години на европейските институции. Но през този период са намалели с около 90% разходите, които в момента европейският потребител прави при пътуване, когато разговаря и използва мобилни данни през телекомуникационните си устройства.

Маргаритов цитира данни от проучване на Евробарометър, според което над 70% от европейските потребители са информирани за новите регламенти, което е довело до значително повишаване на потреблението. Около два пъти са се увеличили потребителите, които ползват мобилни данни в роуминг в рамките на ЕС, както и тези, които до този момент не са го правили, но са започнали.

Председателят на КЗП изрази убеждението си е, че ще бъдат положени всички усилия страните от Западните Балкани да се присъединят към свободната от роуминг зона, като подчерта, че част от тези процеси вече са в ход. „След като е възможно в Европейския съюз, не би трябвало да има никаква пречка да се случи и в други държави, които са в Европа – нито технологични, нито от друго естество”, каза той.

„Отпадането на геоблокирането е друга голяма потребителска тема, която ще бъде във фокуса и на разискваните въпроси по време на Българското председателство на ЕС, която е и тема на нашия еврокомисар”, каза още Маргаритов. „Отваря една голяма възможност в онлайн търговията и то основно в полза на потребителите. Това означава, че ще можете да пазарувате много по-свободно от сайтове на територията на различни държави от ЕС, без да може да ви бъде отказвано това или да бъдете пренасочвани към други подобни сайтове, в които финансовите условия за извършване на сделки са по-неизгодни”, обясни той. Предвижда се паралелно с това да бъдат променени и правилата, които важат за определянето на цените на пощенските и куриерските услуги. „Тези въпроси са пряко свързани, защото това има смисъл, когато има и еднакви правила при осъществяването на доставките, които са може би най-важният съпътстващ елемент”, добави председателят.

Затягането на контрола вече е факт. Има приет нов регламент, който ще се прилага успоредно с новите регламенти от май тази година по отношение засилената защита на личните данни на потребителите. По отношение на контрола се предвижда националните правоприлагащи органи да имат засилени правомощия, включително да блокират съдържание на определени онлайн магазини, които са хванати в нарушение и санкционирани, но не се променили своето противозаконно поведение.      

В рамките на Българското председателство на ЕС в края на април КЗП ще организира събитие, на което ще бъдат поканени всички аналогични институции от държавите от ЕС и от съседните страни, като основният акцент е поставен върху единния цифров пазар.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK