Рашков: Оградата по границата с Турция не е поддържана - има срутища и пробиви

Снимка: БГНЕС

„Има възможност за увеличаване капацитета на центровете за настаняване на мигранти”, добави той

„Към 23 август в домовете за временно настаняване на чужденци са настанени 953 лица, при общ капацитет от 1260 места”. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков по време на парламентарен контрол във връзка с въпрос за мигрантския натиск у нас.

Министърът добави, че на 16 август е бил отворен ремонтираният център в Елхово и общият капацитет на местата за настаняване е увеличен с 200 места. По думите му, ако се увеличи мигрантският натиск, е възможно да се пуснат в експлоатация изградените през 2020 г. центрове в Любимец и Елхово. Към настоящия етап не се налага изграждане на нови центрове, добави министърът.

Според данните, изнесени от вътрешния министър, в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците има 5 160 места, като капацитетът им може да бъде увеличен на 6 000. Към 23 август в тези поделения има настанени 1 476 лица, което е около 29 на сто заетост.

„Увеличението на мигрантския натиск към страната ни до август е 17 на сто в сравнение с данните до юли 2020 г.”, каза още министърът и добави, че най-много опити за нелегално преминаване на границата ни има през Турция. По думите му, очакванията са мигрантският натиск да се засили.

Министър Рашков обясни още, че преградното съоръжение по границата ни е инспектирано, като по думите му в последно време то не е било поддържано - на някои места има срутища, пробиви, има части, които са паднали. Той добави, че е имало среща с областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, отговорни за поддръжката на съоръжението. Като вече има заявки за финансови средства, за да може областните управители да извършат задълженията си по възстановяване на преградата.

Източник:БТА
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK