Вигенин за изтребителите: Правителството само́ се поставя в слаба позиция

Снимка: БНТ

„Начинът на действие на правителството за закупуване на изтребителите е унизителен за България“. Това заяви пред БНТ секретарят на ПГ на „БСП за България“, Кристиан Вигенин.

Той обясни, че правителството иска от парламента не просто да промени предишното решение, а да му даде картблаш за разговори, без да се съобразява с вече взетото преди това от народните представители решение. Според него така поставяме условия, после казваме - тези условия няма да бъдат спазвани и НС трябва да каже: „Няма значение какво сме решавали преди това, нека правителството да преговаря и да реши каквото намери за добре“.

„Правителството иска възможност да говори каквото намери за добре, след което ще ни донесе един договор, който ние постфактум ще трябва да ратифицираме“, заяви той. По думите му това е нечестно спрямо останалите участници – при условие, че е било възможно да не се спазят тези условия е имало възможност да участват и други фирми с други оферти.

Според него правителството само се поставя в слаба позиция в тези преговори и дава картбланш американската страна да договаря каквото намери за добре за нея и да оказва натиск, вместо правителството да може да каже: „Нашата граница е милиард и половина, поставена е от парламента. Ние сме стратегически партньори, самолетите са добри, но нека намерим цена, която не надхвърля тази стойност“. Той коментира, че не е било удачно напомнянето от американска страна, че очакват НС да подкрепи това предложение.

Кристиан Вигенин подчерта, че БСП не взима страна и не казва, че не трябва да бъде F-16, а трябва да е Грипен.„Имаме проблем с процедурата и начина, по който  се действа. Защо трябваше да разиграваме участниците в конкурса, като всички аргументи, които се представят  в момента са в посока- стратегическо партньорство, че всички наши съседи са с F-16? Какъв беше проблемът тогава да се вземе решение от НС, че поради тези причини това е самолетът и да влезем в преговори?“, отбеляза той. Вигенин заяви, че БСП иска да се извадят на светло предложенята, които са направени, за да могат българските граждани сами да преценят кой какво предлага.

Кристиан Вигенин коментира, че БСП стои на позицията си за модернизация на армията и нуждата от нови самолети, но нещата трябва да стават ясно и прозрачно и съобаразно възможностите на страната ни. „Вече е решено, че ще имаме F-16. Индикациите сочат, че ще е на много по-висока цена, която, под натиск, парламентът ще трябва да одобри“, заключи той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK