Кметът на Дупница предлага да отпаднат 2 % режийни разноски при закупуване на общински имоти

Снимка: Infomreja.bg

Да отпадне досегашното заплащане на 2 % режийни разноски при закупуване на общински имоти, предлага на местния парламент инж. Методи Чимев.

Идеята за това е да се стимулират инвеститорите в общината, обясни зам.кметът по икономическите въпроси Олга Китанова. Това е едно от основните изменения в Наредбата за разпореждане с общински земи и имоти.

"Досега при всяка сделка, купувачите заплащаха и тези 2 процента върху сумата. Предложението не е обвързано откъм законови изменения, а си е наше решение, което ОбС да разгледа утре на сесията.

Вече дори подготвяме три докладни за имоти на стойност 150 000 лева, които да бъдат разгледани на следващото заседание през април. Има инвеститорски интерес и се надяваме да продължи", допълни Китанова. 

Още едно сериозно изменение има заложено и то касае увеличаване на наемните цени за ползване на пасища, ливади и земеделски земи. "Наредбата е от месец януари 2008 година и оттогава не е корегирана.

За 10 години, икономическата ситуация се промени. Освен това е много голям интересът от страна на земеделци за наемането им, което обуславя и корекциите, които предлагаме, като сме сравнили с цените в съседните общини.

Така например, пасищата и ливадите, които се наемат досега на цени между 6 и 8 лева за декар, ще станат в порядъка около 12-13 лева, а при земеделските земи увеличението е около 25% за декар при различните категории т.е. между 5 и 7 лева.

За тези 10 години, субсидиите, които получават земеделците скочиха в пъти, а цената е същата. Досега в Наредбата имаше тарифа, че земеделци наели над 10 дка, ползват цените на половина, за сметка на по-малките, което не е правилно спрямо тях.

Това отпада, за да са всички равнопоставени", разясни още тя. 
Китанова внесе яснота и по овъдрафта в размер на 500 000 лева, който съветниците ще трябва да разгледат на своята сесия утре. "Става въпрос за одобрен кредитен лимит, който се ползва само при необходимост и на части.

За 3-а година го искаме като лихвата отново ще бъде в рамките на около 2% и се изплаща в рамките на същата година, така че няма да тежи на никой след това. Към настоящия момент той не е наложителен.

Идеята за подобен овъдрафт е да се разполага със средства, с които да се покриват разходи свързани с разплащания, за които се чака впоследствие верификация.

От лятото стартираме например с разплащания по европейските проекти, а там парите са големи и няма как да се извадят веднага. Впоследствие ще ни бъдат върнати тези пари от Управляващия орган, но ще отнеме време докато ги получим. Имаме поръчки за 920 000 лева за рехабилитация и преасфалтиране на улици, които лятото отново трябва да  разплащаме, вместо да стоят като просрочия", заключи Китанова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK