Руското разузнаване не е искало освобождаването на Божков

Снимка: БГНЕС

Сергей Наришкин не е обсъждал освобождаването на българския бизнесмен

Директорът на Службата за външно разузнаване /СВР/ Сергей Наришкин не е обсъждал освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков по време на своята среща с министър-председателя на Обединените арабски емирства, предаде ТАСС.

Визитата на Наришкин се състоя на 11-12 февруари. „Директорът на СВР наистина проведе много плодотворни преговори с премиера на ОАЕ, шейха на Дубай Мухамед бен Рашид Ал Мактум, но разговорът засегна изключително международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество“, заяви директорът на пресцентъра на СВР Сергей Иванов.

Той уточни, че международните информационни агенции са подхванали слуха, че по време на срещата Наришкин е помолил за освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България. Медиите са били подведени от изявлението на заместник-председателя на НС Валери Симеонов. „Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, би могло да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач“, отбеляза Иванов.

БГНЕС припомня, че прокуратурата е повдигнала общо 11 обвинения на Васил Божков, в това число – за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

о непотвърдена информация от 16 февруари Божков е бил освободен от центъра за задържане в Абу Даби и вече се намира в Дубай. Бизнесменът е бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.

“България не е уведомявана от ОАЕ г-н Васил Божков да е освобождаван от ареста. Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна”, съобщиха от министерството на външните работи. На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт, гласи още информацията.

На 15 февруари 2020 г. Министерството на правосъдието изпрати до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) полученото искане на главния прокурор за екстрадицията на Васил Божков и приложените към него документи, преведени на арабски език.

Писмото на министър Данаил Кирилов до министъра на правосъдието на ОАЕ и документите по екстрадицията, ще бъдат предадени по дипломатически път. Последващите действия по молбата за екстрадиция са изцяло от компетентност на властите на ОАЕ. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK